1 av 3
- Foto: Bildbyrån
2 av 3
3 av 3

Edler drömmer om en OS-plats

"Vore fantastiskt."


Kritiserad och ifrågasatt i början av säsongen. Hyllad och applåderad den senaste veckan. Det har lossnat ordentligt för Östersunds stolthet Alexander Edler i NHL. Nu drömmer han om en plats i det svenska OS-laget.

- Att få spela i Vancouver skulle vara fantastiskt, säger Vancouver Canucks svenska back.

I nästan två månader skakade journalisterna och experterna på huvudet. De hade förväntat sig att Alexander Edler skulle ta det stora klivet den här säsongen och bli den elitback han har potential att bli. I stället för beröm fick 23-åringen kritik för sitt defensiva spel och även om han plockade assist på löpande band ansåg många att han borde göra några mål också.

Den senaste veckan har opinionen vänt. Alexander Edlers spel har förbättrats radikalt och såväl media som Canucks lagledning har börjat prisa hans insatser på isen.

- Han har spelat riktigt bra de senaste matcherna här. Han följer med upp i anfallen som vi vill att han ska göra och han har spelat riktigt bra defensivt, säger Vancouver Canucks coach Alain Vigneault till Vancouver Province.

Hockeysverige.se

Vändningen har inte minst märkts i poängproduktionen. I nattens 5-2-seger över New Jersey Devils på bortais bidrog jämtlänningen med ett mål och två assist. Det ger honom två mål och sex assist på sina fyra senaste matcher och 19 poäng (2+17) totalt på 26 matcher den här säsongen.

Om Alexander Edlers uppryckning kommer i tid för att göra honom OS-aktuell på allvar är svårt att sia om. Klart är i alla fall att backen har stora förhoppningar om att slå sig in i Bengt-Åke Gustafssons trupp - och därmed få spela på hemmaplan i Vancouver om nästan två månader.

- Om jag kan ta en plats i det svenska laget skulle det vara oerhört stort för mig. Det är någonting jag alltid har drömt om. Och att få spela i Vancouver skulle vara fantastiskt, säger Alexander Edler till Vancouver Province.

Den store backen var inte den enda svensken som utmärkte sig positivt i Prudential Center i natt. Daniel Sedin utsågs till isens främste spelare efter att ha gjort ett mål och en assist. Tvillingbrorsan Henrik Sedin, som har öst in mål i Daniels skadefrånvaro, verkar ha återgått till rollen som playmaker. I natt spelade han fram till två av målen och blev därmed den förste svensken den här säsongen att komma upp i 30 poäng (14+16).

Nicklas Bergfors lämnade också isen som målskytt. Han har nätat sju gånger för New Jersey den här säsongen.

Hockeysverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!