- Foto: Scanpix

Den långa resan

Nashville höll sitt löfte till Andreas Thuresson.


Andreas Thuresson var bara 19 år när han lämnade tryggheten i Malmö. Han hade ett lyckat JVM bakom sig och hade spelat till sig en ordinarie plats i Malmö Redhawks elitserielag under första halvan av 2007. När Malmö åkte ur elitserien och Andreas blev draftad av Nashville Predators beslutade han sig för att ta det stora klivet över Atlanten.

Med sin intensiva spelstil och storlek fanns det förutsättningar för att rivjärnet från Tyringe kunde bli något. Men först skulle det skulle kräva en hel del tid i AHL och farmarlaget Milwaukee Admirals innan han ansågs vara redo för spel med de stora gossarna.

- När jag kom över var Nashville väldigt tydliga med hur deras plan för mig såg ut. Första året skulle jag se och lära i Milwaukee, andra året skulle jag producera lite mer och tredje året skulle jag ha en framträdande roll i laget och få chansen i NHL, berättar Andreas Thuresson på en knastrig telefonlinje från Milwaukee.

När hockeysverige.se får fatt på den nu 22-årige högerforwarden har han just avslutat en tio matcher lång sejour i NHL, en första fingervisning av hur det går till i världens bästa liga.

Han är inne på sin tredje säsong i Nordamerika och hittills har Nashville infriat sina löften - och lite till.

- Det känns hur bra som helst. Jag hade inte ens räknat med att bli uppkallad så tidigt på säsongen. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger han engagerat.

Osannolik dag ledde fram till NHL-debuten

Vägen till NHL-debuten var krokig och föregicks av en dag av osannolika händelser. När Andreas Thuressom kom till rinken i Milwaukee den 30 oktober visste han att någon av lagets forwards skulle få chansen i NHL.

- Vi spelade match samma dag och det gick skitbra för mig. Efter matchen fick jag reda på att de hade valt att kalla upp en annan kille (Peter Ölvecky reds. anm.). Jag blev rätt besviken för han hade haft det lite knackigt i samma match. Vi bor i samma hus och när vi åkte hem på kvällen sa han till mig i bilen att jag förtjänade chansen, berättar Andreas.

- Efter träningen på morgonen efter skulle jag i väg och käka lunch. Just när jag skulle gå ut kom tränaren och ropade på mig: "Jag måste snacka med dig", sa han. Han kallade in mig på sitt kontor och berättade att han hade rekommenderat Nashville att plocka upp mig, men att de ville ha en vänsterskytt i stället. "Men kämpa på precis som du har gjort så kommer du snart att få chansen", sa han innan jag gick.

- Vi hade match den här dagen också så vi skulle ha lagmöte när tränaren kom igen och ville snacka med mig: "Du, det gick lite fortare än förväntat. De vill ha dig till matchen redan i kväll." Då var klockan tolv och jag skulle med ett flyg från Chicago klockan tre, skrattar Andreas Thuresson åt minnet.

En av Nashville Predators spelare hade skadat sig på förmiddagens uppvärmning inför matchen mot Dallas. Klubben valde att blixtuppkalla Andreas.

- Jag stack hem snabbt som fan och packade. Sedan var det en kille som körde mig till Chicago. Jag var framme i Nashville klockan fem, precis i tid till mötet inför matchen. Jag var nervös under hela resan dit, men när jag väl var framme kändes det bra.

Nöjd med förtroendet

Andreas Thuresson spelade närmare nio minuter i debuten, en match som Nashville vann med 4-2. Därefter följde ytterligare nio matcher i NHL innan han skickades tillbaka till Milwaukee härom veckan.

Vad är du mest nöjd med under dina tio matcher?

- Att jag fick spela rätt mycket och att jag fick bra förtroende av coachen. I några matcher fick jag istid i andra powerplay-uppställningen och i andra matcher spelade jag i boxplay.

Att Nashville var nöjda med den frejdige svenskens gästspel underströks av coachen Barry Trotz uttalande i The Tennessean dagen efter att han hade skickats tillbaka till AHL.

- Jag är väldigt upprymd över honom som spelare. Han har en stor kropp, är bra på rören och lägger mycket uppmärksamhet på små detaljer. Han kan spela i rätt hög fart och han kan brunka, sade Trotz till tidningen och förklarade att bristen på speltid var den främsta anledningen till att svensken fick återvända till AHL.

- Jag vill inte förstöra hans självförtroende genom att inte låta honom spela. Jag tror att han är en ung kille som har en riktigt bra framtid med oss.

Andreas Thuresson är nöjd men inte mätt. Han har fått smak för livet i NHL och har som målsättning att vara tillbaka i Nashvilles trupp inom kort.

- Jag kände att jag bevisade att jag klarar av att spela i NHL. Det är skönt att veta om det och det är skönt att tränaren vet om det. Jag lämnade ett gott intryck och nu är det bara att kriga på här nere.

Hockeysverige.se

AHL
/
/
/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

3 timmar sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.