Lördag 19 Jun
Stockholm

Ett rekord till?

Martin Brodeur slår så många rekord att lagkamraterna har svårt att hålla reda på dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När legendaren tangerade Terry Sawchucks NHL-rekord för antal nollor i natt var det Nicklas Bergfors tur att tappa hakan.

- Jag sa åt honom att Marty hade slagit ett rekord, då sa han "Ett rekord till?" berättar lagkaptenen Jamie Langenbrunner efter 3-0 mot Buffalo Sabres.

Martin Brodeurs karriär kommer att sammanfattas i Hall of Fame en vacker dag. Efter att i fjol ha blivit den vinstrikaste målvakten genom tiderna, när han slog Patrick Roys rekord på 552 segrar, var det i natt dags att tangera Terry Sawchuks NHL-rekord på 103 nollor.

37-åringen fick en rätt lugn resa genom bortamötet med Buffalo Sabres och behövde bara stoppa 22 skott i den historiska matchen.

- När det var nio minuter kvar tänkte jag "Nu försöker vi klå det här". När det sedan var fem minuter kvar började jag verkligen tänka på det. Killarna spelade väldigt bra framför mig och det var en av de stora anledningarna till att vi höll nollan, men framför allt tog en viktig seger, säger Martin Brodeur till nhl.com.

Alla var inte riktigt med på noterna kring veteranens rekord. Nicklas Bergfors, som satte sitt nionde mål för säsongen fram till 3-0 tidigt i andra perioden, fick reda på det när han satt på bänken.

- Jag sa åt honom att Marty hade slagit ett rekord, då sa han "Ett rekord till?" Det är ganska otroligt ... det är svårt nog att vinna hundra matcher i den här ligan, än mer hålla nollan mer än hundra gånger. Naturligtvis är det väldigt speciellt, säger Jamie Langenbrunner.

 

"En fantastisk målvakt"

Buffalos målvakt Ryan Miller, som toppar de flesta statistiska kategorier den här säsongen, kunde inte låta bli att lyfta på hatten åt sin överman den här natten.

- Om man ändå ska förlora så har man i alla fall gjort det i ett gott syfte. Han är en fantastisk målvakt som har uppnått mycket. Det där är en jädra massa nollor, konstaterar 29-åringen.

Martin Brodeurs rekord lär hålla i sig under en överskådlig framtid. Av de målvakter som fortfarande är aktiva ligger Chris Osgood, Detroit Red Wings, tvåa. Han har hållit nollan 50 gånger i karriären.

- Jag tittar bakom mig och det finns ingen som är i närheten. Det är ganska imponerande att se så många nollor. Men jag tycker samtidigt att det är cred till organisationen som jag har spelat för under hela min karriär, det defensiva åtagande som alla spelare som har varit här har tagit. Det har blivit stora siffror och förhoppningsvis stannar det inte här, säger Martin Brodeur.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela