Söndag 14 Aug
Stockholm

Selänne rusar mot det finska målrekordet

Selänne har bara sex mål kvar till Jari Kurris 601 mål.
1 av 3
Selänne har bara sex mål kvar till Jari Kurris 601 mål. Foto: Scanpix
2 av 3
3 av 3

Bara sex mål kvar till Jari Kurris 601 mål.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått snart 17 år sedan Teemu Selänne satte ett av NHL-historiens häftigaste rekord. Som rookie under säsongen 1992/93 sköt finländaren ofantliga 76 mål. Det är en notering som ingen spelare har varit i närheten av sedan dess.

Selännes klubba må ha svalnat under de nästan två decennier som har passerat, men vid 39 års ålder är den naturlige måltjuven fortfarande en spelare att räkna med. Sedan han återvände till laguppställningen efter ett fem veckor långt skadeuppehåll på grund av en handoperation, har Anaheim Ducks vunnit två raka matcher. Selänne har noterats för mål i både 3-2-segern över Nashville och nattens 3-1-seger över Chicago.

Därmed står den legendariske högerforwarden nu på tur att bli näste 600-målsskytt i NHL, något som endast 17 NHL-spelare lyckats med tidigare. När Teemu Selänne fastställde slutresultatet i tom kasse i nattens drabbning var det hans 595:e mål i karriären.

Kurris finska poängrekord ohotat

Platsen före honom i alla tiders målliga innehas av ingen mindre än Jari Kurri. Den tidigare superstjärnan gjorde 601 mål under sin karriär. Det är en notering som Selänne – om han kan hålla sig hel och kry – ska kunna klå innan hans tid som hockeyspelare läggs till handlingarna efter säsongens slut.

Kurris finska poängrekord kan Selänne omöjligt rubba. Den tio år äldre landsmannen hann göra 1 398 poäng på sina 1 251 matcher. Selänne är uppe i 1 235 poäng på 1 161 matcher.

Om Teemu Selänne sätter det finska målrekordet i Anaheim Ducks tröja återstår att se. Laget har en mycket tung säsong bakom sig och risken att de missar slutspel är stor. General managern Bob Murray ryktas därför utforska möjligheterna att trada både Selänne och lagkaptenen Scott Niedermayer innan trading deadline den 3 mars.

Ingen av dem kommer sannolikt att spela ishockey nästa säsong.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.