Selänne har bara sex mål kvar till Jari Kurris 601 mål.
1 av 3
Selänne har bara sex mål kvar till Jari Kurris 601 mål. - Foto: Scanpix
2 av 3
3 av 3

Selänne rusar mot det finska målrekordet

Bara sex mål kvar till Jari Kurris 601 mål.


Det har gått snart 17 år sedan Teemu Selänne satte ett av NHL-historiens häftigaste rekord. Som rookie under säsongen 1992/93 sköt finländaren ofantliga 76 mål. Det är en notering som ingen spelare har varit i närheten av sedan dess.

Selännes klubba må ha svalnat under de nästan två decennier som har passerat, men vid 39 års ålder är den naturlige måltjuven fortfarande en spelare att räkna med. Sedan han återvände till laguppställningen efter ett fem veckor långt skadeuppehåll på grund av en handoperation, har Anaheim Ducks vunnit två raka matcher. Selänne har noterats för mål i både 3-2-segern över Nashville och nattens 3-1-seger över Chicago.

Därmed står den legendariske högerforwarden nu på tur att bli näste 600-målsskytt i NHL, något som endast 17 NHL-spelare lyckats med tidigare. När Teemu Selänne fastställde slutresultatet i tom kasse i nattens drabbning var det hans 595:e mål i karriären.

Kurris finska poängrekord ohotat

Platsen före honom i alla tiders målliga innehas av ingen mindre än Jari Kurri. Den tidigare superstjärnan gjorde 601 mål under sin karriär. Det är en notering som Selänne – om han kan hålla sig hel och kry – ska kunna klå innan hans tid som hockeyspelare läggs till handlingarna efter säsongens slut.

Kurris finska poängrekord kan Selänne omöjligt rubba. Den tio år äldre landsmannen hann göra 1 398 poäng på sina 1 251 matcher. Selänne är uppe i 1 235 poäng på 1 161 matcher.

Om Teemu Selänne sätter det finska målrekordet i Anaheim Ducks tröja återstår att se. Laget har en mycket tung säsong bakom sig och risken att de missar slutspel är stor. General managern Bob Murray ryktas därför utforska möjligheterna att trada både Selänne och lagkaptenen Scott Niedermayer innan trading deadline den 3 mars.

Ingen av dem kommer sannolikt att spela ishockey nästa säsong.

Hockeysverige.se

/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestina vill att Fifa straffar Israel

Sista matchen spelad – nu kan NHL-laget byta stad

NHL-laget Arizona Coyotes kan flyttas – till Salt Lake City. Säsongens sista match i Mullet Arena blev därför en känslosam historia. Det var många känslor och det var mycket sorg, säger Coyotes tränare André Tourigny.

Ronaldo vann lönetvisten – får 114 miljoner

2 timmar sedan
Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo vann lönetvisten med Juventus som nu måste betala honom motsvarande 114 miljoner kronor.

IFK Värnamo riskerar nya matchflyttar

3 timmar sedan
Gräset på Finnvedsvallen är för dåligt för att IFK Värnamo ska kunna spela allsvenska fotbollsmatcher på sin hemmaarena. Nu meddelar Värnamo kommun att två nya hemmamatcher kan behöva flyttas till Borås.

Två svenskar till NBA-draften

3 timmar sedan
Bara tre svenskar har tidigare draftats till NBA. I sommar kan ytterligare två väljas i draften.

Golfstjärnan opererad – missar major

idag 07:16
Trots fin form på golfbanan drog sig Frida Kinhult ur årets första major, Chevron Championship.