Mike Peca, till höger, har spelat färdigt.
Mike Peca, till höger, har spelat färdigt. - Foto: Bildbyrån

Superveteranen går i pension

Mike Peca har spelat färdigt.


Efter 13 NHL-säsonger och 864 matcher har Mike Peca spelat sin sista NHL-match. 35-åringen hittade ingen ny klubbadress efter fjolårssäsongen med Columbus Blue Jackets och har efter ett par månaders kontemplation valt att dra sig tillbaka.

"Jag har verkligen njutit av hela min karriär som NHL-spelare. Att få utöva sporten på den högsta nivån, med och mot de bästa hockeyspelarna i världen, har varit ett nöje", skriver Mike Peca i en pressrelease.

"Under mina 13 säsonger hade jag turen att få spela för några exceptionella lag, framför allt 2002 års kanadensiska OS-lag och Sabres och Oilers lag som nådde Stanley Cup-final. Jag är väldigt tacksam för den eviga vänskap och de minnen som ishockeyn har gett mig och jag skulle vilja tacka min familj, mina lagkamrater och fansen för all det stöd jag har fått längs resans väg."

Mike Peca draftades av Vancouver Canucks i andra rundan 1992. Han blev snabbt tradad till Buffalo Sabres där han upplevde några av de bästa åren i sin karriär. 1997 utsågs han till ligans bästa defensiva forward och fick motta Selke Trophy. Det skedde även 2002 då Peca även blev olympisk mästare med Kanada i Salt Lake City.

Mike Peca var lagkapten för Sabres när han sommaren 2000 hamnade i en bitter lönekonflikt med klubbledningen. Det gick så långt att han inte spelade en enda NHL-match under hela säsongen 2000/01. Året därpå tradades han till New York Islanders.

Peca hann även med en säsong vardera i Edmonton respektive Toronto innan karriären avslutades med två år i Columbus.

Även om han mest var känd som en defensivt mycket pålitlig center hann Mike Peca göra 465 poäng (176+289) på sina 864 matcher.

Hockeysverige.se

nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?