Fredag 27 Maj
Stockholm

OS-petningen tände Mikael Samuelsson

Mikael Samuelsson har använt OS-petningen till att bli en mer effektiv spelare.
1 av 3
Mikael Samuelsson har använt OS-petningen till att bli en mer effektiv spelare. Foto: Scanpix
2 av 3
3 av 3

Bengt-Åke Gustafssons OS-petning gjorde honom förbannad. Så förbannad att han offentligen uttryckte illvilja mot den svenska lagledningen. Men ilskan var inte av ondo. Den senaste månaden har Mikael Samuelsson spelat sitt livs hockey. - Det är inte bara en tillfällighet, säger han i en intervju med Vancouver Sun.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

 Det har gått en månad sedan Mikael Samuelsson mottog beskedet att han inte blivit uttagen i den svenska OS-truppen. Ett besked som fick honom att be Bengt-Åke Gustafsson och hans kollegor att "dra åt helvete" i en intervju med TSN.

Även om den värsta besvikelsen har lagt sig bär den 33-årige mariefredsonen fortfarande på en revanschhunger, en känsla av oförrätt som har fungerat som drivkraft och motivation och bidragit till den senaste månadens succé i Vancouver Canucks.

Inför nattens match mot St. Louis Blues hade Mikael Samuelsson gjort åtta mål och tolv poäng på de 14 matcher som hade spelats sedan OS-uttagningen.

- Det är inte bara en tillfällighet. Jag var förbannad och är fortfarande ... kanske inte upprörd, men jag sa vad jag tyckte och jag tycker det fortfarande. Bevisligen hade jag någonting att bevisa, antar jag ... Jag vill spela bra ishockey och jag vill bevisa för dem vad jag kan, säger han i en intervju med Vancouver Sun.

Det mesta i Vancouver har kretsat kring tvillingarna Sedin och deras framgångsrika samarbete med Alex Burrows. Men bakom den lyckosamma förstakedjan finns en formation som har gett stjärnorna välbehövligt avlastning. Mikael Samuelsson, Ryan Kesler och Mason Raymond har också producerat på löpande band.

- Vi har spelat tillsammans konsekvent ett tag nu och vi blir mer och mer bekväma med varandra, säger Ryan Kesler. Jag vet att han (Samuelsson) är en skytt och jag vet att Mason är en skytt, så jag vet att jag måste vara playmakern i formationen och bara köra på mot mål och låta dem göra sin grej.

På väg mot sin bästa NHL-säsong

Mikael Samuelsson har bevisligen tagit sin roll som skytt på största allvar. Med sina 159 skott är han lagets meste skytt. Hans 18 mål och 35 poäng på 52 matcher indikerar att han är på väg mot sin offensivt sett bästa säsong i karriären. De tidigare personrekorden slog han 2005/06 - hans första i Detroit - då det blev 23 mål och 45 poäng på 71 matcher.

Vancouvers coach Alain Vigneault kan inte vara annat än nöjd över hur nyförvärvet har skött sig efter sommarens flytt västerut.

- Det finns en sak man får från Mikael varje kväll och det är en riktigt solid insats. Han är en hårt arbetande spelare som gör sitt bästa varje kväll, säger Vigneault till Vancouver Sun.

Det låter som ingredienser Tre Kronor skulle ha nytta av i OS. Mikael Samuelsson har tidigare sagt att han inte skulle tacka ja till en OS-inbjudan om den kom i efterhand. Nu verkar han emellertid ha svängt en aning i frågan.

- Jag har inte fått frågan (om han vill spela) så jag kommer inte att kommentera den. Om frågan kommer får jag fundera på saken och se vad som händer.

På frågan vad han anser om uttagningen av Fredrik Modin, som har varit skadad större delen av säsongen, och fick en plats i OS-truppen framför honom själv svarar han:

- Jag tycker att han är en bra spelare. Han har varit bra och jag tror fortfarande att han kan bidra. Jag tänker inte peka ut några killar. Absolut inte. Det vore fel. Det är inte hans fel att han blev uttagen ... Jag kommer inte att stå här och säga om han förtjänar det eller inte. Det är bara att gratulera.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela