1 av 4
2 av 4
3 av 4
Dion Phaneuf numera en Torontospelare.
4 av 4
Dion Phaneuf numera en Torontospelare. - Foto: Scanpix

Svensklagets panikvärvning: stjärnbacken Dion Phaneuf

3-0 blev 3-5 mot Vancouver Canucks. Nu spränger Brian Burke sitt lagbygge i Toronto. På söndagen värvade han Calgary Flames stjärnback Dion Phaneuf i en jättetrade. 


Inför säsongen värvade Brian Burke  Mike Komisarek och Francois Beauchemin i ett försök att få stopp på Toronto Maple Leafs blödande försvarsspel. Laget släppte in flest mål av samtliga i NHL säsongen 2008/09, men trots de namnkunniga värvningarna har blodflödet tilltagit snarare än avstannat.

Även den här säsongen har lagets försvarsspel varit under all kritik.

Efter nattens genanta insats mot Vancouver Canucks - där Toronto tappade en 3-0-ledning till en 5-3-förlust - väljer Brian Burke att skaka om sitt lagbygge ordentligt. På söndagen genomförde han en jättetrade med Calgary Flames. I den ingår Dion Phaneuf, stjärnbacken som var nominerad till Norris Trophy så sent som för två år sedan, men vars karriär har gått söderut sedan dess.

Till Toronto kommer även svensken Fredrik Sjöström, som har haft svårt att platsa i Calgary den sista tiden, liksom backen Keith Aulie, som vann JVM-guld med Kanada i Ottawa för ett drygt år sedan.

Tre free agents till Flames

I motsatt riktning försvinner backen Ian White samt forwardstrion Matt Stajan, Jamal Mayers och finländaren Niklas Hagman.

Phaneuf har haft en trasslig säsong och fick inte plats i den kanadensiska OS-trupp som Steve Yzerman presenterade för en månad sedan. 24-åringen har ändå svarat för tio mål och 22 poäng på 55 matcher.

Fredrik Sjöström, som skrev på ett ettårskontrakt med Calgary inför säsongen, har gjort ett mål och fem assist på 46 matcher. Han blir unrestricted free agent till sommaren.

Av spelarna som Calgary tog emot från Toronto blir både Stajan och Mayers unrestricted free agents till sommaren medan Ian White blir restricted free agent, vilket innebär att Flames kommer att ha första tjing på honom när kontraktet löper ut. Niklas Hagman är kontrakterad till och med 2012.

Dion Phaneuf sitter på ett långtidskontrakt som sträcker sig till och med 2014. Det har en cap hit på 6,5 miljoner dollar. Det är pengar som Toronto inte har några problem att svälja eftersom klubben har en bra situation under sitt lönetak.

Hockeysverige.se

/
/
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raymond hjälte i strid om NHL- slutspel

2 timmar sedan

"Svennis" vädjan: Ge Tomasson tid

2 timmar sedan
Sveriges nye förbundskapten har fått en skakig start. Sveriges mest kände fotbollstränare gillar hans filosofi – och har en önskan. Jag hoppas att vi inte dömer ut honom alldeles för tidigt, säger Sven-Göran Eriksson om Jon Dahl Tomasson.

Palmers snabba hattrick – avgjorde mot Everton

idag 01:06
Cole Palmer bjöd på stor show i Chelseas hemmaseger, 6–0, mot Everton.

Ny seger – Malmö upp i topp

igår 21:10
Tredje raka segern och hela 11–1 i målskillnad. Malmö FF har fått en kanonstart på allsvenskan. Det är en stabil match, vi åker hit och vinner med 4–0, säger Sebastian Nanasi efter mötet med Värnamo

Första segern för Häcken – efter målfest

igår 20:54
Säsongens första seger (4–3) i fotbollsallsvenskan är ett faktum för Häcken, efter ett målrikt och svängigt möte med Brommapojkarna på måndagen. Vi tar tre poäng, det är hur viktigt som helst, säger målskytten Julius Lindberg i Discovery+.

Ymers vändning – ser ut att göra comeback

igår 15:30
Svenske tennisspelaren Mikael Ymer ser ut att sikta på en comeback. 25-åringen antyder att han satsar vidare när hans avstängning – efter brott mot dopningsregler – går ut i början av nästa år.