Nicklas Bergfors.
1 av 2
Nicklas Bergfors. - Foto: SCANPIX/AP
Ilya Kovalchuks dagar i Atlanta Thrashers organisation är räknade.
2 av 2
Ilya Kovalchuks dagar i Atlanta Thrashers organisation är räknade. - Foto: Scanpix

Svenskarna bortbytta i en jätteaffär i natt

New Jersey Devils vann dragkampen om Ilya Kovalchuk. Och man offrade två svenskar för att få den ryske superstjärnan. Atlanta får Nicklas Bergfors, Johnny Oduya, den avstängde junioren Patrice Cormier och ett förstaval i draften för sin lagkapten. - Det var ingen enkel affär att genomföra, säger Don Waddell, Atlantas general manager.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Många var intresserade av Ilya Kovalchuk. Upp till sex lag uppges ha funnits med i den mer seriösa budgivningen som startade när det på onsdagen läckte ut att Atlanta Thrashers givit upp hoppet om att kunna förlänga sin superstjärnas kontrakt.

I slutändan var det New Jersey Devils general manager Lou Lamoriello som la det bästa budet. Han ser till att göra Atlanta Thrashers till ännu mer av ett svensklag genom att skicka Johnny Oduya och Nicklas Bergfors till Thrashers samtidigt som han släpper i från sig den kanadensiske JVM-kaptenen Patrice Cormier, som är avstängd säsongen ut efter sin våldsamma armbågstackling på en motståndare i en match i QMJHL.

Den finske backen Anssi Salmela är också en del av affären. Han återvänder till New Jersey efter att ha gått i motsatt riktning i traden som tog Niclas Hävelid till Devils förra säsongen. Klubbarna byter dessutom andraval i draften och Devils släpper även sitt förstaval i draften kommande sommar till Thrashers.

- Det här var ingen enkel affär att genomföra. Ilya Kovalchuk har varit hos oss i åtta år. Han har varit klubbens ansikte utåt och gjort så mycket bra för oss både på och utanför isen, säger Thrashers general manager Don Waddell till nhl.com.

- Vi gjorde allt vi kunde. Jag har haft stort stöd från ägarna. Vi erbjöd honom mer än 100 miljoner dollar för ett långtidskontrakt. Han påstod att han ville vara en thrasher för resten av livet. Vi försökte se till att det blev så, men tråkigt nog kunde vi inte få till en överenskommelse.

"En stor chans att gå långt i slutspelet"

Don Waddell hade tidigare på torsdagen skickat ut ett pressmeddelande där han angav skälen till varför Atlanta Thrashers hade valt att bryta förhandlingarna med Kovalchuk. Där angav han att klubben hade mött ryssens önskan om att bli NHL:s bäst betalda spelare - utan att få till stånd en uppgörelse.

Atlanta valde Kovalchuk med sitt förstaval i draften 2001. Sedan dess har den kraftfulle forwarden gjort 328 mål och 615 poäng på 594 matcher. Han är därmed den spelare som har gjort flest matcher, flest mål, flest assist och flest poäng i klubbens historia. Den här säsongen har han gjort 31 mål och 58 poäng på 49 matcher.

- New Jersey är ett bra lag och det ger mig en stor chans att delta i slutspelet och gå långt i slutspelet. Samtidigt är det sorgligt, jag har varit en thrasher i åtta år. Jag tacksam gentemot alla, organisationen och fansen, säger Kovalchuk, som bara har fyra slutspelsmatcher under bältet, till Atlanta Journal-Constitution.

Johnny Oduya skrev inför säsongen på ett nytt treårskontrakt med Devils värt 10,5 miljoner dollar. Den OS-uttagne svensken har haft en tung säsong präglad av en jobbig ljumskskada och har under nygamle coachen Jacques Lemaires ledning bara gjort två mål och fyra assist på 40 matcher.

Nicklas Bergfors, Devils förstaval 2005, gjorde succé under säsongens första halva och var länge med i den absoluta toppen av rookieligan. På sistone har det emellertid gått troll i allt han tar för sig på isen. Han har fortfarande inte gjort mål under 2010 och har gått 13 matcher utan att göra poäng. På 54 matcher står han noterad för 13 mål och 27 poäng.

Patrice Cormier tillhör QMJHL-laget Rouyn-Norande Huskies. Den aggressive forwardens säsong är emellertid över. Det sedan han stängts för den brutala armbågstackling han sänkte Québec Remparts back Mikael Tam med förra månaden.

- Vi är väldigt upprymda över att ha värvat Johnny Oduya till vår klubb. Han är en topp fyra-back och han ska spela för Sverige i OS. Nicklas Bergfors är en rookie som har gjort 13 mål och besitter en hel del potential, säger Don Waddell.

Hockeysverige.se

 

/
/
/
/
nhl
/