1 av 3
2 av 3
Zäta neutraliserade Crosby. Då brast det för världsstjärnan.
3 av 3
Zäta neutraliserade Crosby. Då brast det för världsstjärnan. - Foto: Scanpix

Crosby attackerade Zäta - efter slutsignalen

Två mål av Henrik Zetterberg i Stanley Cup-reprisen. Det var mer än Sidney Crosby kunde svälja. I matchens slutsekunder gav han sig på svensken, som fick oväntad uppbackning - av målvakten Jimmy Howard. - Det var som en slutspelsmatch, säger "Zäta" efter 3-1-segern.


De två senaste säsongerna har Detroit Red Wings och Pittsburgh Penguins mötts i Stanley Cup-final. Det har byggt upp en rivalitet mellan klubbarna och kanske framför allt mellan två av lagens främsta spelare, Henrik Zetterberg och Sidney Crosby.

"Zäta" har haft till uppgift att neutralisera Crosby vid flera tillfällen, något han lyckades exemplariskt med när Red Wings vann finalserien 2008. I natt var han återigen ett störningsmoment för Crosby som inte fick mycket uträttat i Joe Louis Arena. Dessutom satte svensken själv två puckar och blev Red Wings matchhjälte när de tog ännu ett viktigt steg mot slutspel genom att vinna med 3-1.

Matchen slutade med ont blod. I slutsekunderna crosscheckade en frustrerad Sidney Crosby sin rival flera gånger framför Red Wings kasse. Det fick målvakten Jimmy Howard att reagera. Han körde upp sin plockhandske över ansiktet på Pittsburghs superstjärna.

"Han skulle inte ha varit där"

- Han började puckla på "Zäta" där. Jag tänkte bara att jag skulle hjälpa honom litegrann, säger Howard till Detroit Free Press.

Det gjorde inte Crosby mindre grinig.

- Jag tycker inte att han skulle ha varit där, jag vet inte vad han gjorde där, säger Penguins lagkapten.

Henrik Zetterberg var med i förarbetet till Valtteri Filppulas 1-0 sent i den första perioden. I den andra satte han själv 2-0 och fastställde sedan slutresultatet till 3-1 i den tredje. Han har därmed gjort sju poäng (3+4) på sina fem senaste matcher och är på väg uppåt i NHL:s poängliga.

Nicklas Lidström hade passningspoäng på sin landsmans bägge mål.

Hockeysverige.se

/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

1 timme sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.