Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Crosby attackerade Zäta - efter slutsignalen

1 av 3

2 av 3

Zäta neutraliserade Crosby. Då brast det för världsstjärnan.
3 av 3

Zäta neutraliserade Crosby. Då brast det för världsstjärnan.

Scanpix

Sport | 23/03/2010 09:54

Två mål av Henrik Zetterberg i Stanley Cup-reprisen. Det var mer än Sidney Crosby kunde svälja. I matchens slutsekunder gav han sig på svensken, som fick oväntad uppbackning - av målvakten Jimmy Howard. - Det var som en slutspelsmatch, säger "Zäta" efter 3-1-segern.

De två senaste säsongerna har Detroit Red Wings och Pittsburgh Penguins mötts i Stanley Cup-final. Det har byggt upp en rivalitet mellan klubbarna och kanske framför allt mellan två av lagens främsta spelare, Henrik Zetterberg och Sidney Crosby.

"Zäta" har haft till uppgift att neutralisera Crosby vid flera tillfällen, något han lyckades exemplariskt med när Red Wings vann finalserien 2008. I natt var han återigen ett störningsmoment för Crosby som inte fick mycket uträttat i Joe Louis Arena. Dessutom satte svensken själv två puckar och blev Red Wings matchhjälte när de tog ännu ett viktigt steg mot slutspel genom att vinna med 3-1.

Matchen slutade med ont blod. I slutsekunderna crosscheckade en frustrerad Sidney Crosby sin rival flera gånger framför Red Wings kasse. Det fick målvakten Jimmy Howard att reagera. Han körde upp sin plockhandske över ansiktet på Pittsburghs superstjärna.

"Han skulle inte ha varit där"

- Han började puckla på "Zäta" där. Jag tänkte bara att jag skulle hjälpa honom litegrann, säger Howard till Detroit Free Press.

Det gjorde inte Crosby mindre grinig.

- Jag tycker inte att han skulle ha varit där, jag vet inte vad han gjorde där, säger Penguins lagkapten.

Henrik Zetterberg var med i förarbetet till Valtteri Filppulas 1-0 sent i den första perioden. I den andra satte han själv 2-0 och fastställde sedan slutresultatet till 3-1 i den tredje. Han har därmed gjort sju poäng (3+4) på sina fem senaste matcher och är på väg uppåt i NHL:s poängliga.

Nicklas Lidström hade passningspoäng på sin landsmans bägge mål.

Hockeysverige.se