Tisdag 7 Dec
Stockholm

Tkachuk lägger av: "sann krigare"

Över 500 mål och 1 200 NHL-matcher får räcka. I helgen gör Keith Tkachuk sina sista framträdanden som NHL-spelare. - Keith är en sann krigare som har haft en enastående karriär, säger St. Louis Blues president John Davidson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SAINT LOUIS. Det var efter OS i Albertville 1992 som Keith Tkachuk tog sina första skär i NHL. Den tuffe amerikanen blev snabbt en publikfavorit i Winnipeg Jets. Redan under sin andra hela NHL-säsong, 1993/94, lyckades han med konststycket att göra mer än 40 mål och dra ihop drygt 250 utvisningsminuter.

1996/97 blev han den blott fjärde spelaren i NHL-historien att kombinera 50 mål och 200 utvisningsminuter på en och samma säsong. Kevin Stevens, Brendan Shanahan och Gary Roberts är de övriga tre.

Med åren har både målen och utvisningsminuterna blivit färre, men Keith Tkachuk har allt jämt varit en karaktärsstark ledargestalt som alltid har burit ett "C" eller "A" på bröstet.

Nu är karriären emellertid på väg att ta slut. Natten mot torsdagen lämnade 38-åringen beskedet att den här säsongen blir hans sista.

"En sann krigare"

"Jag har varit privilegierad att få uppleva en sådan lång karriär i den här fantastiska ligan och det har varit en ynnest att spela för dessa förstklassiga organisationer", skriver Keith Tkachuk i ett pressmeddelande.

Tkachuk deltog inte i nattens bortamöte med Chicago Blackhawks på grund av skada. Däremot hoppas han kunna spela de avslutande matcherna i helgen. Hittills har han gjort 1 200 matcher för Winnipeg Jets/Phoenix Coyotes, St. Louis Blues och Atlanta Thrashers under sina 18 år i ligan. Totalt har det blivit 538 mål, 1 063 poäng och 2 219 utvisningsminuter under karriären.

"Keith är en sann krigare som har haft en enastående karriär och jag hoppades att den här dagen aldrig skulle komma. NHL förlorar en individ som har gett mycket tid och hängivenhet till sporten", skriver Blues president John Davidson i pressmeddelandet.

Tkachuk vann aldrig någon Stanley Cup. Däremot har han en World Cup-titel, ett collegemästerskap, ett OS-silver samt ett JVM-brons på meritlistan. 1996/97 vann han Maurice Richard Trophy som NHL:s bästa målskytt (52 mål).

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela