- Foto: Scanpix

Henrik Sedin historisk - tog hem NHL:s poängliga

Söndagen 11 april 2010 blev dagen då Henrik Sedin blev tidernas andra svensk att vinna poängligan i NHL och plocka hem Art Ross Trophy.


Likheterna mellan honom och den första svensken att vinna priset är flera. Både är från Örnsköldsvik... och både vann poängligan vid 29 års ålder.

Henrik Sedin fick nervöst sitta och följa den tidiga matchen mellan Washington och Boston och hoppas att Aleksandr Ovetjkins poängskörd höll sig till två eller färre poäng.

Det var aldrig någon fara på taket trots att ryssen matchades stenhårt i de två första perioden, men utan att få med sig några poäng alls från matchen.

Poängfiaskot för Ovetjkin innebär att Henrik Sedins namn, från och med NHL Awards i Las Vegas i juni, kommer ha sitt namn på Art Ross Trophy för all framtid tillsammans med namn som Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Sidney Crosby, Jaromir Jagr, Bobby Hull, Gordie Howe, Phil Esposito, Guy Lafleur, Bobby Orr och ja... Peter Forsberg.

Henrik Sedin vann poängligan på sina 112 poäng, tre före Aleksandr Ovetjkin.

Nicklas Bäckström, som hjälpte Sedin till poängtriumfen genom att inte servera Ovetjkin något mot Boston, slutar på fjärde plats med sina 101 poäng.

Det näst bästa svenska facit man haft i NHL:s poängliga, bara slaget av när Peter Forsberg vann med Markus Näslund på andra plats 2003.

För Ovetjkins del återstår nu att se om han ens klarar av att vinna skyttetroféen Maurice Richard Trophy för tredje året i rad.

Steven Stamkos och Sidney Crosby har matcher kvar att spela i natt och för Stamkos del räcker ett mål för att passera Ovetjkin, för Crosby behövs två.

Hockeysverige.se

/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Fördel Sedin