1 av 2
- Foto: Bildbyrån
2 av 2
- Foto: Scanpix

Ovechkin hyllar Sedin: "Han förtjänade att vinna"

- Ibland vinner man, ibland förlorar man, så gratis till Sedin. Han förtjänade det. Han spelade fantastiskt.Det säger Alexander Ovechkin efter att ha förlorat poängligatiteln till Henrik Sedin.


Själv tog Henrik Sedin den överraskande segern med typisk svensk fattning. När Ovechkin och Crosby hade slutfört sina matcher i går utan att komma ikapp Ö-vikssonen konstaterade han att han hade varit nöjd hur kvällen än hade gestaltat sig.

- Det hade inte spelat någon roll, jag hade varit väldigt glad med säsongen ändå. Bara att vara med i rejset den sista helgen var roligt nog, tyckte jag. Det kändes mest bara som att jag ville att det skulle ta slut så att man kan koncentrera sig på slutspelet, säger han till Globe and Mail.

Det har varit en annorlunda resa framåt i karriären för Henrik Sedin. Han och tvillingbrorsan Daniel var välkända supertalanger redan som 17-åringar. Men ändå dröjde det ända till 29 års ålder innan det stora genombrottet kom. Under många år var tvillingarna ifrågasatta och kritiserade - både i Sverige och Nordamerika.

- Det är väl inte mer än tre eller fyra år sedan som vi inte var bra nog för att spela i tredjekedjan, så det har varit en kul resa, säger Henrik Sedin.

Nytt personbästa för Daniel Sedin

- Det var ett par tuffa år, men under de fyra senaste åren har vi njutit av att komma till rinken varje dag. Det är det bästa man kan göra, att spela i Kanada. Man kan inte be om något bättre.

Henrik Sedin är inte bara den första svensken att vinna Art Ross Trophy sedan Peter Forsberg gjorde det 2003. Han är även den första spelaren från ett kanadensiskt lag att göra det sedan Calgarys Jarome Iginla blev NHL:s poängkung med 96 poäng 2002.

Och hade omständigheterna varit annorlunda hade han kanske fått sällskap av brorsan Daniel på tronen. Han är lite bortglömd i sammanhanget. Eftersom han missade 19 matcher med skador under säsongen spelade han bara 63 matcher. Ändå lyckades han sluta delad elva i NHL:s poängliga med 29 mål och 85 poäng. Det är nytt personbästa.

Nu återstår det att se om tvillingarna Sedin kan fortsätta sin dominans i slutspelet. Vancouver Canucks ställs mot Los Angeles Kings i den första omgången. Under säsongen har Henrik gjort ett mål och fyra assist på fyra matcher mot Kings. Daniel har svarat för två assist på två matcher mot samma motståndare.

Hockeysverige.se

/
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!