Här firar Samuelsson och Sedin segermålet.
Här firar Samuelsson och Sedin segermålet. - Foto: Scanpix

Sedin och Samuelsson segerhjältar

Henrik Sedin intog Gretzky-positionen medan Mikael Samuelsson intog Kurri-positionen. Några sekunder senare hade den senare skjutit Vancouver till en övertidsseger mot Los Angeles. - Jag gillar när han står där bakom kassen, flinade Samuelsson efter 3-2-målet.

Vancouver - Los Angeles 3-2 (0-0, 2-2, 0-0, 1-0)

Andra perioden: 0-1 (00.54) Jarret Stoll (1) (Michal Handzus, Anze Kopitar) spel fem mot fyra, 1-1 (03.09) Mikael Samuelsson (1) (Daniel Sedin, Sami Salo) spel fem mot fyra, 2-1 (08.31) Daniel Sedin (1) (Henrik Sedin), 2-2 (13.06) Fredrik Modin (1) (Alexander Frolov, Dustin Brown) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 3-2 (08.52) Mikael Samuelsson (2) (Henrik Sedin, Christian Ehrhoff).

Skott: 44-27.

Utvisningsminuter: 19-10.

Publik: 18 810.

VANCOUVER. Mikael Samuelsson trivs med tvillingarna Sedin. När han tidigare under säsongen matchades med landsmännen öste han in mål i en aldrig tidigare skådad takt. När han i natt fick istid med Daniel och Henrik i den första conferencekvartsfinalen mot Los Angeles Kings kom målen igen.

Samuelsson satte två puckar bakom Jonathan Quick. Det avslutande 3-2-målet kom 8.52 in i förlängningen. Henrik Sedin tog plats bakom Kings kasse och lade fram en smörpassning som Samuelsson förpassade förbi målvakten med ett distinkt direktskott.

- Jag gillar när han står där bakom kassen. Jag försökte hitta min position och gjorde det. Jag fick pucken rätt på bladet och hade tur som fick se den gå in, sade 33-åringen till CBC när jubelscenerna i GM Place hade ebbat ut.

Samuelsson var inte den enda svenska målskytten i matchen. Faktum är att fyra av de fem målen som gjordes i Vancouver i natt kom från svenska klubbor. Daniel Sedin, som även hade en assist på Samuelssons 1-1, spelades fram av brorsan Henrik till 2-1. Det målet kvitterades av Fredrik Modin i powerplay innan den andra perioden var till ända.

Canucks målvakt Roberto Luongo fick en ganska lugn resa mot segern. Han stoppade 25 av 27 skott. Svettigare var det för Quick som ställdes inför 44 skott och räddade 41.

Trots förlusten var den 24-årige amerikanen nöjd med insatsen.

- Jag tycker att vi spelade bra. Jag gillar hur vi spelade och uppträde i den här byggnaden med den unga grupp vi har, sade Quick som fick beröm av Mikael Samuelsson:

- Han är en duktig målvakt, det visade han i kväll. Vi hade riktigt bra målchanser.

En annan spelare som fick rosor för sitt uppträdande var Alexander Edler. Vancouvers coach Alain Vigneault hade inte nog med goda saker att säga om den unge svensken efter matchen.

- Jag tycker att han gjorde en riktigt bra match, en av sina bästa i båda ändarna av rinken den här säsongen och det är sådana insatser lag behöver i slutspelet. Man måste bli bättre för varje match, säger Vigneault till CBC.