3 av 5
4 av 5
5 av 5

Hatten av för "Bäckis" efter sitt hattrick i sudden

Washington Capitals lever. Tacka Nicklas Bäckström för det. I natt steg den svenska superstjärnan fram när goda råd var dyra. Med ett hattrick såg han till att föra laget till en övertidsseger, 6-5, över Montréal Canadiens.

MONTRÉAL. 0-1 i matcher och underläge med 1-4 i slutet av andra perioden. Washington Capitals låg minst sagt skrynkligt till i sin andra hemmamatch mot Montréal Canadiens. Men omöjligt? Nej, har man spelare av Alexander Ovechkins och Nicklas Bäckströms kaliber i laget finns det ingenting som är omöjligt.

I natt var det Bäckströms tur att kliva fram ut Ovechkins skugga.

Svensken satte den viktiga reduceringen till 2-4 i slutet av den andra perioden, ett mål som sporrade Washington att inleda en furiös press mot gästernas kasse i den tredje perioden.

Alexander Ovechkin slog in 3-4 redan efter 2.56 varpå "Bäckis" kvitterade med sitt andra mål halvvägs in i perioden. Montréal var emellertid inte klara.

Med fem minuter kvar att spela petade övertidshjälten i match ett, tjecken Tomas Plekanec, in 5-4 efter ett tafatt ingripande av Washingtons stjärnback Mike Green på den defensiva blålinjen.

Hade då den imponerande comebacken från Washingtons sida tillkommit i onödan. Icke. Med mindre än en och en halv minut kvar att spela drev Nicklas Bäckström in pucken i den offensiva zonen och droppade den till rookiebacken John Carlson. Den 20-årige amerikanen, som blev övertidshjälte i JVM-finalen mot Kanada, använde Montréalbacken Josh Gorges som screen och prickade in 5-5.

Kostitsyn också tremålsskytt

- Jag försökte bara få genom pucken. Jag vet att om man gör det kan det bli svårt för målvakten att se den. Otroligt skönt att se den gå in, sade Carlson till Versus inför förlängningen.

Någon större dramatik hann det aldrig bli tal om i Verizon Center. 31 sekunder var allt Nicklas Bäckström behövde på sig för att döda tillställningen och kvittera serien till 1-1. Han tog fasta på John Carlsons exempel när han drev in i zonen och använde Roman Hamrlik som screen när han sköt ett fräsande skott som slank in till vänster om Jaroslav Halak i målet.

Bäckström var inte ensam om att bli tremålsskytt i matchen. Vitryssen Andrei Kostitsyn svarade liksom svensken för tre mål och en assist. Montréalforwardens första mål i matchen innebar slutet José Théodore i Washingtons kasse. Målet som kom åtta minuter in i den första perioden betydde 2-0 - på Montréal blott andra skott i matchen. Théodore ersattes av ryssen Semyon Varlamov som stoppade 19 av 22 skott under resten av matchen.

Alexander Ovechkin kritiserades hårt efter sin tama insats i den första conferencekvartsfinalen där han inte ens lyckades registrera ett enda skott på mål. Han spelade med desto mer aggressivitet i natt och stod för ett mål och tre assist.

Den här gången fick han dock finna sig i att stå tillbaka. Det var ju Nicklas Bäckström som stal showen.