Svenskarna i Detroit hade det tufft mot Coyotes.
Svenskarna i Detroit hade det tufft mot Coyotes. - Foto: Scanpix

Svenskarna uppätna av tjeckiska vargar

Lagkaptenen gick sönder. Då klev Phoenix Coyotes tjeckiska garde fram och levererade. Radim Vrbata, Martin Hanzal och Petr Prucha låg bakom söndagskvällens 4-2-seger över Detroit Red Wings. - Alla jobbar väldigt hårt just nu, säger backen Adrian Aucoin.

Detroit - Phoenix 2-4 (1-1, 0-1, 1-2)

Första perioden: 0-1 (00.29) Sami Lepistö (1) (Martin Hanzal, Petr Prucha), 1-1 (14.42) Valtteri Filppula (3) (Brad Stuart, Henrik Zetterberg) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-2 (19.28) Wojtek Wolski (3) (Matt Lombardi, Lee Stempniak).

Tredje perioden: 1-3 (08.16) Petr Prucha (1) (Radim Vrbata, Martin Hanzal), 2-3 (09.59) Johan Franzén (1) (Todd Bertuzzi, Henrik Zetterberg), 2-4 (11.38) Radim Vrbata (1) (Matt Lombardi, Zbynek Michalek).

Skott: 27-31.

Utvisningsminuter: 6-6.

Publik: 20 066.

DETROIT. Phoenix Coyotes var grundseriens stora överraskning. Den ekonomiskt åderlåtna klubben slutade fyra i Western Conference efter att ha gjort den bästa säsongen i klubbens historia. Trots det var det ytterst få experter som gav laget något förhandstips i conferencekvartsfinalen mot de senaste två årens Stanley Cup-finalister.

Tre matcher in i serien finns det säkerligen en och annan som vill ändra på sitt tips.

Phoenix gick på söndagen upp till 2-1 i matcher efter en imponerande 4-2-seger över Detroit i Joe Louis Arena. Bakom segern stod tre tjeckiska spelare - Martin Hanzal (0+2), Radim Vrbata (1+1) och Petr Prucha (1+1) svarade tillsammans för sex poäng. Inte illa av en trio där två av spelarna inte var önskvärda i sina tidigare klubbar.

Prucha, som satte det matchvinnande 3-1-målet läckert framspelad av Vrbata, var i fjol en flitig besökare av pressläktaren i Madison Square Garden. New York Rangers tyckte inte att tjecken höll måttet och skickade honom till Phoenix.

Vrbata gjorde succé i Phoenix säsongen 2007/08 och värvades inför förra säsongen till Tampa Bay Lightning. Där fick han inte alls spelet att stämma och lånades ut till Mlada Boleslav i hemlandet. Inför den här säsongen tradade Phoenix tillbaka honom till öknen och han tackade genom att göra 24 mål under grundserien.

"Inga riktiga superstjärnor"

Det är just den här sortens spelare som Phoenix lagbygge kretsar kring. Och bevisligen har revanschlustan gett utdelning. I den tredje conferencekvartsfinalen jobbade uppstickaren sönder Detroit med sin hårda forechecking och fartfyllda spel.

- När alla gör sitt jobb blir allt så mycket lättare. Alla ger allt och vi har fyra kedjor som är viktiga. Här finns det inga riktiga superstjärnor så vi är beroende av att var och en bidrar på sitt sätt, säger veteranbacken Adrian Aucoin till NBC.

Ett tecken på Phoenixs starka sammanhållning var att laget lyfte sig när lagkaptenen och den andlige ledaren Shane Doan tvingades kliva av med en trolig axelskada i den andra perioden. Efter det tog Coyotes över matchen och gav aldrig Detroit någon riktig möjlighet att komma tillbaka in i matchen.

Henrik Zetterberg låg bakom båda Detroits mål. I slutet av matchen fick han sällskap av Johan Franzén som satte sitt första slutspelsmål till 2-3 med halva tredje perioden kvar att spela. Målet kunde ha gett hemmalaget en knuff i rätt riktning, men mindre än två minuter senare släppte målvakten Jimmy Howard in en dussinpuck från Radim Vrbata och ridån gick ned.

Medan Howard visade rookietakter spelade Ilya Bryzgalov i Phoenixs kasse riktigt bra. Han stoppade 25 skott och gjorde ett par vassa parader när Detroit jagade reducering i slutet.

Nicklas Lidström hade också en tuff afton och lämnade isen som -3.

nhl
/
/
/

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.