Doughty är den nye backkungen.
Doughty är den nye backkungen. - Foto: Scanpix

Kings unge backstjärna stoppade Sedin & co: igen

Han fyllde 20 år för bara några månader sedan, men har redan vunnit OS-guld och svarat för en 59-poängssäsong i NHL. I natt visade Drew Doughty Los Angeles Kings vägen till ännu en slutspelsseger. - Fortsätter vi spela som i kväll borde vi vinna den här serien, säger backeleganten efter 5-3 mot Vancouver Canucks.

Los Angeles - Vancouver 5-3 (1-1, 3-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (02.09) Mason Raymond (1) (Ryan Kesler, Mikael Samuelsson), 1-1 (11.00) Drew Doughty (1) (Michal Handzus, Dustin Brown) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-1 (04.06) Michal Handzus (1) (Jack Johnson, Drew Doughty) spel fem mot fyra, 3-1 (12.18) Michal Handzus (2) (Drew Doughty, Jack Johnson) spel fem mot fyra, 4-1 (13.21) Brad Richardson (1), 4-2 (14.53) Mikael Samuelsson (4) (Ryan Kesler).

Tredje perioden: 4-3 (04.18) Daniel Sedin (2) (Kevin Bieksa), Henrik Sedin), 5-3 (09.21) Ryan Smyth (1) (Jack Johnson, Drew Doughty).

Skott: 23-28.

Utvisningsminuter: 8-6.

Publik: 18 264.

Det pratas ofta om alla unga backar som ska vara "den nye Nicklas Lidström". Det finns emellertid ingen som passar lika bra in på beskrivningen som Los Angeles Kings backstjärna Drew Doughty. Redan vid 20 års ålder har kanadensaren förmågan att dominera i båda ändar av isen. Och han gör det på ett mer spektakulärt sätt än den svenske föregångaren.

Hela säsongen har varit ett enda stort utropstecken för OS-backen, som valdes som andra spelare bakom Steven Stamkos i draften 2008. Och efter en imponerande grundserie har han fortsatt att dominera i slutspelet.

Efter den inledande förlusten mot Vancouver i match ett har Doughty varit en av Los Angeles bästa spelare. Han var bland annat involverad i förarbetet till Anze Kopitars övertidsmål i match två och på tisdagsmorgonen spelade han en direkt avgörande roll när Kings vann den tredje matchen med 5-3.

Doughty gjorde Kings kvitteringsmål i den första perioden och spelade fram till ytterligare tre mål när man lyckades jaga Canucks målvakt Roberto Luongo ur buren.

Luongo utbytt efter 1-4

- Jag tycker att vi matchar Vancouver väldigt bra. De är naturligtvis ett väldigt bra lag, de slutade på tredje plats (i Western conference). Men om vi fortsätter att spela som i kväll borde vi vinna den här serien, säger Doughty till AP.

Roberto Luongos afton tog slut 13.21 in i den andra perioden. Då satte Brad Richardson 4-1. Andrew Raycroft tog över och målvaktsbytet gav Vancouver nytt liv.

Mikael Samuelsson reducerade med sitt fjärde mål på tre slutspelsmatcher och tidigt i den tredje perioden sköt Daniel Sedin 3-4. Halvvägs in i perioden kom emellertid det avgörande dråpslaget. Drew Doughty och hans backkollega Jack Johnson (tre assist i natt) spelade fram Ryan Smyth till 5-3.

Daniel Sedin hade ytterligare en puck över mållinjen i den tredje perioden. Efter en utdragen videokontroll dömdes målet bort för spark.