Zäta hyllas för sitt kompletta spel.

"Zäta" i hysterisk form låg bakom allt

Detroit Red Wings befann sig i brygga efter förlusten i match tre. Då klev Henrik Zetterberg sin vana trogen fram och levererade. Med två mål såg han till att jämna ut serien mot Phoenix Coyotes. - Han är utan tvekan en väldigt speciell spelare, säger Phoenixs coach Dave Tippett efter Detroits 3-0-seger.

Detroit - Phoenix 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Andra perioden: 1-0 (15.33) Henrik Zetterberg (4) (Niklas Kronwall, Brian Rafalski) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-0 (15.53) Pavel Datsyuk (2) (Johan Franzén, Nicklas Lidström), 3-0 (16.18) Henrik Zetterberg (5) (Todd Bertuzzi, Brad Stuart).

Skott: 35-29.

Utvisningsminuter: 14-8.

Publik: 20 066.

2008 vann han Conn Smythe Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare. I fjol hade han antagligen vunnit utmärkelsen igen om Detroit Red Wings bara hade kunnat stänga finalserien mot Pittsburgh Penguins.

Den här säsongen spelar Henrik Zetterberg åter sin bästa ishockey i slutspelet. I natt förde han Red Wings till en helt nödvändig seger som kvitterade serien mot Phoenix Coyotes.

- Han har varit bra i slutspelet varenda år. Han verkar göra mål i en högre takt, säger coachen Mike Babcock till AP.

Onekligen är det så. I slutspelstider snittar "Zäta" mer än ett mål varannan match (46 mål på 90 matcher), i grundserien håller han långt ifrån samma takt (206 mål på 506 matcher).

Med sina två mål i natt gick 29-åringen upp i topp av slutspelets målliga. Han svarade för ett hattrick i match två som Detroit vann med 7-4 och har gjort fem mål och totalt sju poäng hittills.

Första nollan för Howard

- Han är utan tvekan en väldigt speciell spelare, konstaterar Dave Tippett, Phoenixs coach.

Henrik Zetterberg gav Red Wings ledningen med 1-0 när han styrde in Niklas Kronwalls skott sent i den andra perioden. Målet tillföll först Todd Bertuzzi, men han klargjorde snabbt att det var "Zäta" som var sista på pucken.

Sent i den tredje perioden ökade Pavel Datsyuk på till 2-0 framspelad av Johan Franzén och Nicklas Lidström. Zetterberg dödade sedan tillställningen genom att sätta trean 25 sekunder senare. Detta efter att ha tagit ett harmlöst avslut ur ingen vinkel alls från vänsterhörnet.

- Vi var bättre i 60 minuter i dag. Det är enklare att få momentumet med sig när man spelar bättre, menar Henrik Zetterberg.

Målvakten Jimmy Howard studsade tillbaka efter en inte helt stabil insats i match tre. Han stoppade 29 skott och höll sin första slutspelsnolla.

Nu återvänder serien till Phoenix där match fem spelas tidigt på lördag morgon. På söndag kväll, svensk tid, spelas sedan match sex.