1 av 3
2 av 3
3 av 3

Här räddar slagskämpen Alfredssons säsong

Det tog nästan fem och en halv period, men till slut föll det ett avgörande. Slagskämpen Matt Carkner blev Stanley Cup-slutspelets hittills osannolikaste hjälte när han räddade Ottawas säsong med sitt övertidsmål. - Jag vet inte ens hur pucken gick, sa en utmattad men lycklig Carkner efter 4-3-segern.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Pittsburgh - Ottawa 3-4 (1-2, 1-0, 1-1, 0-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (10.25) Mike Fisher (2) (Erik Karlsson, Jason Spezza) spel fem mot fyra, 0-2 (11.33) Jarkko Ruutu (2) (Nick Foligno, Chris Kelly), 1-2 (18.05) Kris Letang (2) (Bill Guerin, Evgeni Malkin) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-2 (18.34) Chris Kunitz (2) (Sidney Crosby, Bill Guerin).

Tredje perioden: 3-2 (09.01) Sidney Crosby (5) (Evgeni Malkin), 3-3 (10.24) Peter Regin (3) (Jason Spezza, Erik Karlsson).

Sjätte perioden: 3-4 (07.06) Matt Carkner (1) (Daniel Alfredsson, Mike Fisher).

Skott: 59-44.

Utvisningsminuter: 16-18.

Publik: 17 132.

PITTSBURGH. Stanley Cup-slutspelet är den tid när doldisarna får möjlighet att kliva fram och bli hjältar. Av övertidshjältarna hittills i slutspelet har ingen varit mer osannolik än backen Matt Carkner.

29-åringen, med över 500 AHL-matcher bakom sig, hade gjort två NHL-matcher inför den här säsongen när han överraskande vann ett jobb på Ottawas träningsläger. Under grundserien har han arbetat mer med knytnävarna än med klubba och puck. Med sina 190 utvisningsminuter på 81 matcher slutade han på delad femteplats i NHL:s utvisningsliga.

I natt var det emellertid dags för Matt Carkner att utmärka sig på ett betydligt mer smickrande sätt. Ottawa kom till Mellon Arena i Pittsburgh i underläge 1-3 i matcher. 3-3 vid full tid innebar förlängning, en förlängning som varade i nästan två och en halv period innan pucken passerade mållinjen.

Det var Daniel Alfredsson som serverade Carkner med en öppnande passning från vänsterkanten. Kanadensaren tog i för drottning och fosterland och fick i väg ett slagskott. Det styrdes via Pittsburghs forward Matt Cooke och förbi Marc-André Fleury i hemmakassen.

Drygt 40 minuters istid för Karlsson

- En helt otrolig känsla. Vi kämpade hela kvällen, säger matchvinnaren till nhl.com.

- Efter tre förlängningsperioder visste vi att det inte skulle bli något vackert mål som avgjorde. Jag tror att den styrdes på någon, men jag vet inte ens hur pucken gick in. Just nu är det bara en fantastiskt skön känsla.

Daniel Alfredsson var inte den enda svenska hjälten på isen. Erik Karlsson hade en jättematch även han. 19-åringen spelade 40.38 (!) i natt, en istidsnotering som endast Pittsburghs ryske veteran Sergei Gonchar kunde bräcka. Han spelade 44.08. Karlsson hade även två assist och ligger delad tvåa i den interna poängligan med sex poäng (1+5) på fem matcher.

Sidney Crosby gick som vanligt inte att stoppa fullt ut i Pittsburgh. Han hade ett mål och en assist och är uppe på 13 poäng (5+8) på fem slutspelsmatcher. Bäst i slutspelet så klart.

Nu återvänder serien till Ottawa för match sex natten mot söndag. Återigen kommer Senators att spela med kniven mot strupen. Förlust och säsongen är över.

Hockeysverige.se

/
/
nhl
/
/
/