Onsdag 10 Aug
Stockholm

Lidström fyllde 40 - firade med att avgöra

1 av 6
2 av 6
3 av 6
Lidström var stekhet.
4 av 6
Lidström var stekhet. Foto: Scanpix
5 av 6
6 av 6

Kniven på strupen. Då klev Detroit Red Wings tre viktigaste spelare fram. Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström var isens giganter när Phoenix Coyotes besegrades med 6-1 i den avgörande matchen.- Spelar man hockey när "Nick" fyller år är det alltid positivt, då vet man att man är klar för andra rundan, säger Detroits coach Mike Babcock apropå stjärnbackens 40-årsdag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Phoenix - Detroit 1-6 (0-0, 1-4, 0-2)

Andra perioden: 0-1 (02.01) Pavel Datsyuk (4) (Nicklas Lidström, Brian Rafalski) spel fem mot fyra, 0-2 (03.42) Pavel Datsyuk (5) (Henrik Zetterberg, Brian Rafalski), 1-2 (08.23) Vernon Fiddler (1), 1-3 (13.52) Nicklas Lidström (2) (Valtteri Filppula, Henrik Zetterberg) spel fem mot fyra, 1-4 (19.55) Brad Stuart (2).

Tredje perioden: 1-5 (06.35) Todd Bertuzzi (1) (Valtteri Filppula, Henrik Zetterberg), 1-6 (12.14) Nicklas Lidström (3) (Brian Rafalski, Johan Franzén) spel fem mot fyra.

Skott: 33-50.

Utvisningsminuter: 14-12.

Publik: 17 543.

Grattis, Nicklas Lidström! I dag fyller du inte bara 40 år, du är klar för spel i den andra rundan av Stanley Cup-slutspelet. Det kan du tacka dig själv för.

Tillsammans med Pavel Datsyuk (två mål) och Henrik Zetterberg (tre assist) var "Lidas" spelaren som tog tag i den sjunde och helt avgörande åttondelsfinalen mot Phoenix Coyotes i natt.

Trion svarade gemensamt för åtta poäng när Detroit vann bortamatchen med klara 6-1.

- Det var mer som en orkan än en storm. Deras stjärnspelare gick ut och dikterade tempot och vi hade inga svar. De var obevekliga. De gick upp på en nivå som vi inte kunde nå, säger Phoenixs coach Dave Tippett till AP.

Den gamla klyschan "dina bästa spelare måste vara dina bästa spelare" summerar Detroitcoachen Mike Babcocks syn på tillställningen.

- Det är ju så här det ska vara, eller hur? Våra stjärnor var fantastiska i dag. Jag vill inte förringa någon annan spelares insats, men de stora gossarna kom verkligen till rinken för att spela. Ska man vara framgångsrik den här tiden på året är det vad som krävs.

Utklassningen inleddes i den andra perioden. Efter att ha bombarderat Ilya Bryzgalov med 17 skott i den första perioden utan att få in pucken lossnade det efter pausen. Pavel Datsyuk gjorde två mål inom loppet av 1.41. Vernon Fiddler svarade med en reducering drygt åtta minuter in i perioden, men Nicklas Lidström och Brad Stuart återställde ordningen med varsitt mål.

San José Sharks - nästa motståndare

Detroit hade 4-1 när perioden var över och 39-21 i skott. Phoenix vann skotten med 12-11 i tredje perioden, men matchen var körd. Todd Bertuzzi gjorde 5-1 och Nicklas Lidström satte 6-1 med sitt andra powerplay-mål för aftonen.

För "Lidas" blev det ett tidigt firande med tre poäng (2+1) timmarna innan sin 40:e födelsedag.

- Det är en otroligt skön känsla att vinna en sjunde match på bortaplan. Det var en tuff serie, Phoenix var en riktigt bra motståndare. De pressade oss till en sjunde match. Vi är glada över hur laget svarade på det i kväll, säger födelsedagsbarnet till nhl.com.

Nu väntar förstaseedade San José Sharks i den andra slutspelsrundan.

- De har två väldigt starka offensiva kedjor, men även en hel del bredd i laget också. De är väldigt säkra i sitt system och det är svårt att skapa målchanser mot dem. Det kommer att bli ännu en tuff motståndare för oss, säger Lidström, som känner Sharks coach Todd McLellan väl då denne var assisterande coach till Mike Babcock innan han flyttade till Kalifornien inför förra säsongen.

För Phoenix Coyotes blev det ett surt slut på en säsong som har överträffat alla fantasier. Laget var konkursmässigt i somras och har drivits av NHL under säsongen. Men trots begränsade resurser och dåligt publikunderlag har laget svarat för sin bästa säsong i klubbens historia.

- Det här är en väldigt speciell grupp med spelare. Vänskapen och sättet på vilket de har killarna umgås, det är väldigt ovanligt. Det är mycket som har gått bra för den här gruppen under säsongen. Det är en bra grund att stå på, säger Dave Tippett.

Phoenix fick klara sig utan sin lagkapten Shane Doan även i den avslutande matchen. Efter slutsignalen avslöjade Tippett att Doan hade drabbats av en axelskada i match tre som vanligtvis skulle kräva tre veckors rehab för att läka. Ändå ville inte 33-åringen ge upp hoppet på en comeback.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.