Sedin nominerad till Hart Trophy

Den 23 juni kan Henrik Sedin bli den andra svensken genom tiderna att vinna Hart Trophy. På torsdagen nominerades han till priset som går till NHL:s mest värdefulla spelare tillsammans med Alexander Ovechkin och Sidney Crosby.


Ända sedan grundserien slutade har det debatterats kring Hart Trophy. Många har ansett att Henrik Sedin inte hörde hemma i diskussionerna eftersom han i första hand är en framspelare och inte en målskytt.

Vancouversvensken vann ändå NHL:s poängliga och det har bevisligen övertygat de röstande journalisterna. Nu har Sedin nominerats till det prestigefyllda priset tillsammans med Alexander Ovechkin och Sidney Crosby. Den som fick stryka på foten av förhandsfavoriterna blev Buffalo Sabres målvakt Ryan Miller.

Henrik Sedin svarade under säsongen för 29 mål och sammanlagt 112 poäng. Han blev den åttonde svensken genom tiderna att passera hundra poäng och den blott femte svensken att göra mer än 110 poäng på en NHL-säsong. Hans insatser på isen hjälpte Vancouver Canucks att greja förstaplatsen i Northwest Division och få hemmafördel i slutspelet. 29-åringen kan bli den blott andre svensken genom tiderna att vinna Hart Trophy. Peter Forsberg blev den förste att göra det 2003.

Alexander Ovechkin passerade 50-målsplatån för fjärde gången på sina fem NHL-säsonger. Han gjorde totalt 109 poäng på 72 matcher efter att ha missat tio matcher till en följd av två avstängningar och en axelskada. Washington Capitals tog hem President's Trophy som ligans poängstarkaste lag efter att ha spelat in 121 poäng under grundserien. Det är ett nytt klubbrekord.

Sidney Crosby vann Maurice Richard Trophy som ligans bästa målskytt tillsammans med Tampa Bay Lightnings Steven Stamkos. Både gjorde 51 mål under grundserien. Crosby slutade tvåa efter Sedin i poängligan med 109 npoäng (ett mål bättre än Ovechkin) och förde Pittsburgh till fjärdeplatsen i Eastern Conference efter att laget spelat ihop 101 poäng. Crosby hann även med att vinna OS-guld med Kanada efter att ha avgjort finalen mot USA efter förlängning.

Priset delas ut i samband med NHL Awards i Las Vegas den 23 juni.

Hockeysverige.se

/
/
nhl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!