Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Supermålisens nya utmaning: Crosby

- 30/04/2010, 18:16 -

Scanpix

Jaroslav Halak klarade av att knäcka Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström. I natt ställs han inför en minst lika tuff uppgift - Sidney Crosby och Evgeni Malkin. - Vi gör det inte lätt för oss själva, skrockar backen Hal Gill apropå Montréal Canadiens slutspelsmotståndare.

Jaroslav Halaks fantastiska insatser i de tre sista matcherna mot Washington Capitals har skapat eko i hockeyvärlden. Den snart 25-årige slovaken stoppade 131 av 134 skott när Montréal Canadiens vände underläge 1-3 i matcher till seger 4-3.

Två av segrarna kom i Washington.

Man kan unna Halak lite lugn och ro efter sin uppvisning mot Washington. Så blir emellertid inte fallet. I natt är det dags för Canadiens att kasta sig in i en annan lejonkula. Nästa motståndare blir de regerande Stanley Cup-mästarna Pittsburgh Penguins, ett lag som åtminstone sett till stjärnspelarna matchar Washington Capitals.

Sidney Crosby toppar slutspelets poängliga efter att ha gjort 14 poäng (5+9) på sex matcher i serien mot Ottawa Senators. Han har visat en enastående form efter OS och det blir en tuff uppgift för Montréal Canadiens att få kontroll över 22-åringen.

En tvåmetersback att frukta

Montréal har emellertid ett äss i rockärmen, ett stort sådant dessutom. Tvåmetersbacken Hal Gill vann Stanley Cup med Pittsburgh i fjol. Han har koll på hur Sidney Crosby fungerar.

- Men jag vet inte hur mycket det kan hjälpa. Jag har sett många av hans dragningar och finter. Sid har en hel del tricks, många dragningar han kan plocka fram. Man måste vara på tårna, hålla ett bra avstånd till honom och ta bort så mycket yta man bara kan, säger Hal Gill, som raderade ut Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström i de sista matcherna av serien mot Washington, till nhl.com.

Det är emellertid inte bara Montréal som har respekt för Pittsburgh. Respekten är högst ömsesidig. Sidney Crosby och hans lagkamrater är medvetna om att det kommer att krävas en hel del tålamod för att luckra upp ett defensivt mycket svårforcerat Canadiens.

- Det svåraste defensiva laget vi mötte var New Jersey och de första matcherna var vi för envisa. Vi försökte hitta ett sätta att luckra upp dem och insåg att det inte fanns någon anledning att försöka vara överambitiös för det gjorde bara situationen jobbigare, säger Crosby till Sun Media.

- Vi insåg att det krävdes hårt arbete, att chippa in puckar och göra saker som kan verka väldigt enkla men som betalar sig i långa loppet.

"Hade Canadiens-tapeter"

För Crosby blir det speciellt att komma till Montréal för match tre och fyra i serien mot Canadiens. Han växte upp som en inbiten Habs-supporter, inte minst eftersom pappa Troy var en målvakt som draftades av klubben 1984.

- Han brukade ha nummer 29 på sin tröja eftersom det var numret jag brukade ha. Och han hade Canadiens-tapeter i sitt rum, berättar Troy Crosby för thecronicleherald.ca.

- Det är rätt lustigt hur det blev. Han växte upp som en Habs-supporter och när han var 18 år gjorde han ett straffmål mot Montréal i sin första match mot det. Det var stort för honom.

Sidney Crosby spelade juniorhockey för Rimouski Oceanic i QMJHL. Rimouski ligger långt uppe i Québec och det är få som talar engelska där. Crosby lade manken till och lärde sig franska.

- Han blev tvåspråkig när han flyttade dit. Under sitt andra år där gav han intervjuer på franska och jag tror att det betydde mycket för folket där. De liksom adopterade honom som en fransk-kanadensare när han spelade där. Jag vet inte hur de kommer att reagera nu när han möter Canadiens, men jag tror att de uppskattade hans ansträngning och de respekterade att det var viktig för honom, säger Troy Crosby.

Mål i mun har alltså Sidney Crosby. I natt får han bevisa att han kan göra mål på NHL:s hetaste målvakt också.

Hockeysverige.se