Får Mikael Samuelsson och Vancouver fira mot Chicago?
Får Mikael Samuelsson och Vancouver fira mot Chicago? - Foto: SCANPIX/AP

Dags för hett hatmöte – igen

Återkommande slutspelsmöten brukar leda till en stark rivalitet. I fallet med Chicago Blackhawks och Vancouver Canucks fanns den där redan i fjol. Nu ska nästa kapitel skrivas mellan två lag som ogillar varandra.- Det finns en fientlighet mellan våra lag, slår Chicagos coach Joel Quenneville fast.


VANCOUVER. För Vancouver Canucks är det rena önskedrömmen. Ända sedan den 12 maj i fjol, när Patrick Kane skickade ut laget ur Stanley Cup-slutspelet med ett hattrick i match sex, har Canucks grunnat på sin hämnd.

Fjolårets conferencesemi mellan Blackhawks och Canucks blev en synnerligen fysisk och tuff affär som resulterade i mängder med utvisningsminuter. Mer än någonting annat byggde de sex matcherna mellan lagen upp en rivalitet som säkerligen kommer att växa ytterligare nu.

Under säsongen har lagen mötts fyra gånger och vunnit två matcher vardera. Matcherna har bjudit på en hel del våldsamheter. I det första mötet den 21 oktober knockade Vancouvers back Willie Mitchell Chicagokaptenen Jonathan Toews med en tuff men regelrätt tackling som utmynnade i en hjärnskakning.

I januari rök Chicagos Andrew Ladd ihop med Ryan Kesler. Slagsmålet följdes av en vecka med svarta rubriker där de bägge antagonisterna gjorde sitt yttersta för att ta äran av varandra i tidningsspalterna.

- Det finns en fientlighet mellan våra lag och jag tror att vi kommer att märka av den nu också, förutspår Chicagos coach Joel Quenneville i en intervju med Canadian Press.

115 kilo "Buff" ska störa Luongo

En av huvudrollsinnehavarna i fjolårets serie var Chicagos jätte Dustin Byfuglien. Amerikanen lyckades få Roberto Luongo ur balans genom att plantera sina 115 kilon i nyllet på Canucks målvakt i bästa Tomas Holmström stil. Chicago planerar att använda sig av samma taktik nu. Det är ett ämne som Luongo gärna undviker att diskutera.

- Jag tänker inte ge mig in i någon Byfuglien-diskussion. Han är en kille som står framför målet, precis som alla andra lag, säger Vancouverkaptenen till ESPN Chicago.

Coachen Alain Vigneault tonar också ned Byfugliens betydelse för Chicago.

- Jag är mer oroad över Jonathan Toews och Patrick Kane än över den där killen. Vi förväntar oss att domarna tar utvisningar för interference på målvakten när det behövs och utöver det tror jag att vi kommer att få se två lag som spelar tufft, är hans kommentar.

"Buff", som den stora Chicagospelaren kallas, ser fram emot att försöka göra livet surt för Roberto Luongo igen.

- Jag är här för att göra mitt jobb. Han är en duktig målvakt och det är något vi kommer att lägga fokus på - att få in puckar på mål och kroppar framför honom. Det är lite därför jag är här, säger han till Toronto Sun med ett leende på läpparna.

Doldis tar plats i förstakedjan

Bortsett från den fysiska aspekten av spelet är chanserna goda att det även blir en spelmässigt väldigt underhållande serie. Vancouver har NHL:s mest samspelta duo i Daniel och Henrik Sedin tillsammans med en glödhet Mikael Samuelsson, som gjorde sju mål på sex matcher mot Los Angeles Kings i öppningsrundan.

- Det utnyttjar alltid sina chanser och det gäller för oss att försöka spela enkelt i stället för att krångla till det och ge dem de där chanserna. Man måste försöka begränsa sina misstag, men framför allt hålla dem borta från pucken och tvinga dem att spela i sin egen zon, säger Chicagokaptenen Jonathan Toews till Chicago Tribune.

Just Toews och radarpartnern Patrick Kane är två av NHL:s hetaste unga stjärnor just nu. Efter fjolårets resa till conferencefinalen mot Detroit Red Wings har duon skaffat sig viktiga erfarenheter som ska ta dem över kullen i år. Toews var outstanding under OS i Vancouver och återvänder dit med goda guldminnen.

Vid sin sida har Toews och Kane ett desto mindre känt ansikte. Forwarden Bryan Bickell kallades upp från farmarlaget Rockford Icehogs i AHL förra veckan och placerades omgående i förstakedjan. Det har tvingats den storvuxne 24-åringen att nypa sig i armen ett par gånger om.

- Jag är i sjunde himlen just nu, säger Bickell till Vancouver Province. Mina polare ringer och skickar sms och undrar hur det är att spela med de där två killarna. Många av polarna brukar lira med dem på tv-spel och så där. De är ju två stjärnor och jag spelar verkligen med dem i verkliga livet.

Bryan Bickell har bara gjort 23 NHL-matcher sedan debuten för drygt tre år sedan. Nu har han mer än någon gång tidigare chansen att etablera sig i Chicago.

Hockeysverige.se

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!