Roberto Luongo klappas om av Alexandre Burrows.
Roberto Luongo klappas om av Alexandre Burrows. - Foto: SCANPIX/AP

Magisk Luongo stoppade Blackhawks

Den kanadensiske målvakten storspelade när hans Vancouver Canucks vann.


I fjol lämnade han United Center i tårar som syndabock efter Vancouvers utträde ur Stanley Cup-slutspelet. I natt var han tillbaka som hjälte när Chicago besegrades med 5-1.

- Det var ingen personlig tillfredsställelse för mig, säger Luongo som stoppade 36 skott i den första conferencesemin.

Det var som natt och dag. I fjol var det Roberto Luongos ojämna uppträdande mellan stolparna som satte stopp för Vancouver Canucks i den andra slutspelsrundan. Under de sju sista minuterna av den sjätte conferencesemifinalen mot Chicago släppte Luongo in tre mål när Blackhawks vände underläge 4-5 till seger 7-5. Totalt släppte han in sju mål på 30 skott.

I natt vände den kanadensiske OS-keepern ett nytt blad. På samma isyta som för ett år sedan stoppade han 36 av 37 skott och förde Vancouver till seger med 5-1.

Luongo var särskilt bra i den första perioden när hemmalaget bombarderade honom med 17 skott.

- Jag har inte stått på en vecka så det var rätt skönt att få en ganska hög arbetsbelastning tidigt i matchen. Efter det kändes allt rätt normalt, säger han till AP.

31-åringen viftar bort alla påståenden om att nattens match skulle ha varit en revansch för honom med tanke på hur fjolårets slutspel slutade.

- Ingenting, det betydde ingenting. Vi är här för att vinna fyra matcher, inte för att vinna en. Det här var ingen personlig tillfredsställelse för mig, hävdar han.

Niemi utbytt inför tredje perioden

Trots att Chicago ägde tillställningen till en början roffade Vancouver åt sig greppet om matchen redan i första perioden. Tyske backen Christian Ehrhoff sköt 1-0 varpå Mason Raymond, passningsläggare vid det första målet, spädde på till 2-0 med bara 10,5 sekund kvar att spela.

Henrik Sedin sköt sedan 3-0, framspelad av Daniel, blott 32 sekunder in i den andra perioden och Chicagos uppförsbacke blev allt längre.

- Det skadade dem att vi fick det där sena målet i första perioden och det där tidiga i den andra. Det gjorde att de tappade greppet om matchen, säger coachen Alain Vigneault.

Kyle Wellwood och Michael Grabner tystade den inledningsvis så entusiastiska hemmapubliken för gott de lyfte fram Vancouver till 5-0 i den andra perioden. Patrick Kane spräckte sedan Luongos nolla med ett powerplaymål tidigt i en avslagen tredje period.

Medan Luongo briljerade mellan sina stolpar hade Antti Niemi det jobbigare på sin sida av isen. Han blev utbytt efter den andra perioden. Då hade han släppt in fem mål på 25 skott.

Coachen Joel Quenneville säger emellertid att han inte är orolig för finländarens skull.

- Det är inget fel på honom. Han har ett bra sinnelag. Vi förväntar oss att han lägger det här bakom sig och gör sig redo för nästa match.

Hockeysverige.se

/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!