Halak har hittat formen igen efter den svaga matchen senast.

Halak i superform stoppade Crosbys Pittsburgh

Utbytt i match ett - oersättlig i match två. Jaroslav Halak studsade tillbaka och visade prov på sin utsökta slutspelsform i den andra conferencesemifinalen mot Pittsburgh. - Vi kanske borde släppa till 50 skott mot honom varje match, skämtar lagkamraten Scott Gomez efter Montréals 3-1-seger.

PITTSBURGH. Jaroslav Halak var den stora storyn under den första omgången av Stanley Cup-slutspelet. Hans mästerliga insatser under den andra halvan av serien mot Washington Capitals var direkt avgörande för Montréal Canadiens. Han räddade 131 av 134 skott när Canadiens vände ett 1-3-underläge i matcher till 4-3.

I den första matchen mot Pittsburgh tog det roliga slut för Halak. Han släppte in fem mål på 25 skott och blev utbytt. Trots hans tidigare så fina insatser i slutspelet poppade det upp spekulationer om att Canadiens coach Jacques Martin skulle satsa på reserven Carey Price i returmötet. Med facit i hand var det bra att så inte blev fallet.

Halak släppte visserligen in ett tidigt mål från Matt Cooke, men resten av matchen var slovaken en levande vägg. Totalt stoppade han 38 av 39 skott när Canadiens vann i Mellon Arena.

- Jag hoppades att jag skulle få stå även om min förra match inte var så lyckad. Jag är glad att jag fick coachens förtroende och att vi kan åka härifrån med en seger, sade den slutspelshete 24-åringen till CBC efter slutsignalen.

Pittsburgh utsatte Jaroslav Halak för en riktig kanonad i den andra perioden. Laget sköt 18 skott utan att få nätkänning. Montréal sköt bara tre skott under samma tjugominutersperiod, men fick utdelning när den specielle måltjuven Mike Cammalleri slog in 2-1 på volley under ett numerärt överläge.

"De andra killarna skyller på mig"

I den tredje perioden fick Pittsburgh flera powerplay, men till skillnad från första matchen där man svarade för fyra mål i numerärt överläge fick man ingenting med sig. Montréalförsvaret, utan skadade stjärnbacken Andrei Markov, frustrerade Sidney Crosby och Evgeni Malkin med fysiskt spel och subtila tjuvnyp.

- Vi visade mycket karaktär i den första rundan och i kväll var det samma sak. Vi fick stopp på deras powerplay och det var nyckeln för oss, säger Jaroslav Halak.

Just spelet i numerärt underläge var något som Montréal Canadiens såg till att justera efter den första matchen.

- Vi hade ett möte på en gång efter matchen där "Kirkie" (assisterande coachen Kirk Muller) gick igenom vad vi behövde göra annorlunda. Vi studerade deras uppställning och ändrade en del detaljer i spelet, säger den offensive centernScott Gomez som numera får istid även i numerära underlägen.

- Ibland vet jag inte vad jag håller på med därute. De andra killarna bara skyller på mig när det går åt pipan, skrattar han.

Mike Cammalleri blev tvåmålsskytt och slutspelets bästa målskytt hittills (åtta mål) när han fastställde slutresultatet till 3-1 sent i den tredje perioden. Målet föranleddes av en slarvig passning av Sidney Crosby i mittzonen. Det var en händelse som sammanfattade Crosbys insats rätt väl.