Halak klappas om av lagkamraterna efter ännu en monstermatch.

Halaks Monstreal vägrar vika sig för mästarna

Montréal Canadiens fortsätter att vara resistenta i slutspelet. I natt kvitterades serien mot Pittsburgh Penguins efter en vändning i tredje perioden. Brian Giontas lyckosamma 3-2-mål blev avgörande. - Det var lite av en måste-seger för oss, säger Gionta.

Montréal - Pittsburgh 3-2 (1-2, 0-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (02.34) Tom Pyatt (1) (Travis Moen, Glen Metropolit), 1-1 (03.27) Maxim Talbot (2), 1-2 (05.18) Chris Kunitz (3) (Sidney Crosby, Alex Goligoski) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-2 (02.07) Maxim Lapierre (2) (Mathieu Darche, Marc-André Bergeron), 3-2 (03.40) Brian Gionta (5) (Tom Pyatt, Roman Hamrlik).

Skott: 25-35.

Utvisningsminuter: 4-8.

Publik: 21 273.

Slutspelets överraskning fortsätter att överraska. Med strålande målvaktsspel och en utmärkt defensiv har Montréal Canadiens tagit sig längre in i våren än någon trodde var möjligt. Och det är inte slut än.

I natt vände laget underläge 1-2 till seger 3-2 i den tredje perioden och utjämnade serien mot de regerande Stanley Cup-mästarna Pittsburgh Penguins. Nu är det 2-2 i matcher inför lördagens femte drabbning i Mellon Arena.

Bakom vändningen stod några av lagets mindre utnyttjade doldisar. Forwarden Mathieu Darche spelade inte en enda sekund i match tre, trots att han var ombytt. Han vann en duell med två Pittsburghspelare och ordnade förarbetet till Maxim Lapierres 2-2-kvittering drygt två minuter in på den tredje perioden.

Mindre än två minuter senare spelade Tom Pyatt fram Brian Gionta till det turliga segermålet. Den tidigare juniorvärldsmästaren, som kom till Canadiens från New York Rangers tillsammans med Scott Gomez förra sommaren, hade dessförinnan gjort sitt första slutspelsmål i den första perioden.

- Det kändes fantastiskt att få bidra, speciellt i en match som den här. Det blev frustrerande att inte göra mål, säger Pyatt, yngre bror till Phoenix forward Taylor Pyatt, till Canadian Press.

Konstig studs sänkte Penguins

Coachen Jacques Martin tyckte att just Pyatts och Darches spel var nyckeln till segern.

- Den största skillnaden var att vi använde fler spelare i kväll. Vi kanske var fräschare. Efter två perioder hade vi inte överutnyttjat någon spelare, konstaterar han.

Giontas segermål var en historia för sig. Forwardens avslut från högerkanten var inte alls märkvärdigt, men ändrade riktning på Pittsburghs back Kris Letang och gick förbi Marc-André Fleury i gästernas kasse.

- Hade vi förlorat och hamnat i ett 1-3-underläge hade det blivit ett tufft berg att bestiga. Det här var lite av en måste-seger för oss, menar Gionta.

Segern hade inte bärgats om det inte vore för Jaroslav Halak. Ännu än en gång slovaken lysande och stoppade 33 av 35 skott.

- Vi hade ingenting att förlora. Vi ska ju inte ens vara här. Ingen gav oss en chans att ens ta oss förbi den första rundan, säger Halak till nhl.com.