1 av 5
Johan Franzén låg bakom allt.
2 av 5
Johan Franzén låg bakom allt.
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Franzén i hysterisk form när Detroit krossade San Jose

Bara två mål på tio slutspelsmatcher gjorde Johan Franzén missnöjd. Så i den elfte gick han ut och gjorde fyra stycken. Efter svenskens uppvisning i natt lever Detroit vidare - tills vidare. - Man vill inte bli utslagen, man vill visa fansen att man vill vinna det här, säger Franzén efter den förkrossande 7-1-segern.


Detroit - San José 7-1 (5-0, 1-1,1-0)

Första perioden: 1-0 (05.40) Todd Bertuzzi (2) (Johan Franzén, Henrik Zetterberg) spel fem mot fyra, 2-0 (07.50) Johan Franzén (3) (Henrik Zetterberg, Todd Bertuzzi), 3-0 (10.43) Johan Franzén (4) (Todd Bertuzzi, Nicklas Lidström), 4-0 (11.16) Johan Franzén (5), 5-0 (18.50) Valtteri Filppula (4) (Tomas Holmström, Pavel Datsyuk).

Andra perioden: 6-0 (03.05) Brian Ralafski (2) (Todd Bertuzzi, Johan Franzén) spel fem mot fyra, 6-1 (19.11) Dany Heatley (2) (Joe Thornton, Patrick Marleau) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 7-1 (07.33) Johan Franzén (6) (Todd Bertuzzi, Nicklas Lidström).

Skott: 37-29.

Utvisningsminuter: 33-49.

Publik: 20 066.

2008 och 2009 var Johan Franzén totalt sett ligans bästa målskytt i Stanley Cup-slutspelen med 25 mål på 39 matcher. Därför är det många som har reagerat på att 30-åringen bara hade mäktat med två mål på tio matcher inför nattens fjärde drabbning med San José Sharks.

Franzén förklarade den relativa måltorka med att den knäskada han ådrog sig i höstas har bidragit till att han har tappat fart.

- Jag har inte lyckats spela som under de två senaste åren på grund av min knäskada. Jag har inte samma fart och kan inte ta mig in i samma positioner för att göra mål. Det är bara så det är. Jag kommer inte att vara hundra procent förrän nästa säsong, sade smålänningen till Detroit News så sent som för några dagar sedan.

Hundra procent eller inte, i natt kom allt på en och samma gång för powerforwarden. Under en kort stund stod han noterad för fyra raka mål bara i den första perioden. Det första gick sedermera till Todd Bertuzzi, men Franzéns naturliga hattrick tog Detroit från 1-0 till 4-0 av mindre än tre och en halv minut.

"Fortfarande en lång väg att gå"

I den tredje perioden såg han dessutom till att göra det där fjärde målet. Utöver detta svarade han för två assist och satte slutspelsrekord för antal poäng i en slutspelsmatch för ett "original six-lag". Steve Yzerman och Norm Ullman delade det tidigare rekordet på fem poäng.

- Man vill inte bli utslagen, man vill visa fansen att man vill vinna det här. Vi ville göra en bra match för deras skull. Vi vann den här och nu måste vi vinna de nästa tre matcherna, säger Johan Franzén till nhl.com.

Trots Franzéns sagolika kväll så talar oddsen fortfarande emot Red Wings. Bara två lag genom NHL-historien har vänt 0-3-underlägen i matcher.

- Vi gjorde bevisligen en bra match här i dag. Vi måste fortsätta att göra ett bra jobb. Det har varit en jämn serie, som vi ser det. Vi tog in lite av försprånget, men vi har fortfarande en lång väg att gå, säger Detroits coach Mike Babcock.

Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström hade två assist vardera medan Tomas Holmström spelade fram till ett av målen.

Matchen spårade ur en aning i tredje perioden och Joe Thornton, de två senaste matchernas hjälte, drog på sig 16 utvisningsminuter efter en uppgörelse med Holmström.

Hockeysverige.se

/
/
/
nhl
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!