Stockholm

Toews succé fortsätter - matchhjälte mot Canucks

Jonathan Toews storspelade när Vancouver Canucks besegrades.
Jonathan Toews storspelade när Vancouver Canucks besegrades. Foto: SCANPIX/AP

I går Johan Franzén, i natt Jonathan Toews. Chicagokaptenen gjorde ett hattrick och totalt fem poäng när han gav Blackhawks matchboll i serien mot Vancouver Canucks.- Allt jag sköt på gick i mål, säger han efter 7-4-segern.


Läs mer

Jonathan Toews är bara 22 år, men redan lagkapten och andlig ledare för ett Chicago Blackhawks som förväntas slåss om Stanley Cup-bucklan i år. I natt visade han både ledaregenskaper och spetskompetens när han bar sitt lag ett stort steg närmare avancemang till conferencefinal.

I den fjärde matchen mot Vancouver - i Vancouver - slog han till med sin bästa Johan Franzén-imitation. Med tre mål och två assist avgjorde han matchen åt Blackhawks. Mer eller mindre på egen hand.

- Det var en av de där kvällarna när man får en del chanser och allt man skjuter på går i mål, säger Toews till Canadian Press.

- Det är skönt för självförtroendet och trevligt att få studsarna med sig. Man förväntar sig inte alltid att ha sådan tur.

Med 18 poäng (5+13), en mer än Sidney Crosby och Johan Franzén, toppar Toews nu slutspelets poängliga. Lagkamraterna och coachen Joel Quenneville är imponerade av ynglingens framfart.

"En speciell spelare"

- När man tittar på hans säsong och hur den har utvecklats inser man att han har blivit bättre och bättre. Ni såg hur bra han var i OS och nu i slutspelet. Vi gillar verkligen den trenden, säger Quenneville.

- Ju större matcher, ju bättre blir han. Han är bra på alla områden, vare sig det handlar om att ta en tekning eller döda en utvisning, eller spela i anfallszonen som ni såg i kväll. Han är en speciell spelare, fastslår Patrick Sharp.

Vancouver förlorade ännu en gång matchen i utvisningsbåset. Chicago gjorde fyra mål på åtta numerära överlägen. Toews alla tre mål tillkom i den spelformen när gästerna skaffade sig en 5-3-ledning inför sista perioden.

Några av spelarna visade upp en påtaglig frustration och hamnade av den anledningen på botbänken. Daniel Sedin tog okaraktäristiskt nog två utvisningar inom loppet av 2.20 i den andra perioden. Chicago utnyttjade båda och gick från 3-2 till 5-2 tack vare det.

Det blev ett avgörande skede i matchen.

Målvakten Roberto Luongo, som inledde serien så imponerande, har tappat i både kvalité och koncentration. I natt släppte han in sex mål på 33 skott och verkade stundtals mer intresserad av att sopa till sin nemesis Dustin Byfuglien med klubban än att rädda pucken.

- Han var den näst bästa målvakten på isen. Han kan vara bättre och kommer att vara bättre, säger Canucks coach Alain Vigneault.

Hockeysverige.se

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.