Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Han verkar inte kunna bli nervös"

- 19/05/2010, 09:17 -
1 av 10

Michael Leighton briljerade och höll nollan igen.
2 av 10

Michael Leighton briljerade och höll nollan igen.

3 av 10

4 av 10

5 av 10

6 av 10

7 av 10

8 av 10

9 av 10

10 av 10

Från medioker reservmålvakt till magnifik Stanley Cup-hjälte. Målvakten Michael Leighton har tagit sig långt på kort tid. I natt höll han sin andra raka nolla mot Montréal Canadiens. - Han verkar inte kunna bli nervös, säger lagkamraten Blair Betts efter Philadelphia Flyers 3-0-seger i den andra conferencefinalen.

Glöm Jaroslav Halaks hjältedåd - nu är det Michael Leighton som är Stanley Cup-slutspelets stora målvaktsstjärna. På ett synnerligen dramatiskt sätt har den 29-årige kanadensaren - som fyller år i dag - genomgått en metamorfos sedan han kom till Philadelphia Flyers i mitten av december.

Han hämtades till klubben från Carolina Hurricanes i en närmast desperat handling för att täcka upp för skadade Ray Emery. Leighton var nämligen inget annat än en medioker reserv i Carolina med en statistikrad som var anskrämlig.

Allt förändrades när Philadelphia plockade upp den reslige målvakten från waivers. Leighton konkurrerade snabbt ut Brian Boucher och förde laget till 16 segrar på 27 matcher. Flyers såg ut att ha hittat en stabil sista utpost till dess att han skadade fotleden illa i en match mot Nashville den 16 mars. Säsongen såg ut att vara över och i slutspelet glömdes hans hjältedåd under grundserien glömdes bort eftersom Boucher spelade så pass bra.

Men det stannade inte där. I samma match som Leighton var tillbaka i båset var det Bouchers tur att gå sönder. Resten är, som man säger, historia.

Michael Leighton radade upp tre raka segrar i serien mot Boston, där Flyers lyckades vända 0-3 i matcher till avancemang 4-3.

"Tuffaste positionen en spelare kan hamna i"

- Ska jag vara ärlig var jag inte säker på om han skulle vara redo förrän dagen innan den femte matchen mot Boston. Det är rätt ironiskt att Brian blev skadad i matchen när de slutligen bestämde sig för att byta om honom. Efter det har han varit fenomenal för oss, säger lagkamraten Blair Betts till nhl.com.

- Han verkar inte kunna bli nervös. Att komma in mot Boston i den femte matchen måste vara den tuffaste positionen en spelare kan hamna i. Han slängdes in i en avgörande match efter att inte ha spelat på två månader och håller nollan.

I conferencefinalen mot Montréal har han fortsatt på inslaget spår. I natt höll han nollan för andra matchen i rad när Flyers gick fram till 2-0 i matcher. På fyra och en halv matcher har han bara släppt in fyra mål och har en nästan 97-procentig räddningsprocent.

För Montreál innebär Leightons storspel att säsongen är i fara att vara över redan om två matcher. Laget spelade upp sig jämfört med den bedrövliga insatsen i match ett, men saknar fortfarande stinget framför mål.

- Vi måste hitta på något. Vi måste skapa mer, få fram puckarna på mål. Killen (Leighton) gör nyckelräddningar, men vi måste hitta ett sätt att få in ett skitmål och ta det därifrån, säger Scott Gomez till AP.

I Philadelphia var Ville Leino åter på fint spelhumör och stod för ett mål och en assist. Finländaren har nu gjort lika många poäng (11) på tio slutspelsmatcher som han gjorde på 55 grundseriematcher.

Hockeysverige.se