1 av 3
- Foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Chicago en seger från Stanley Cup-final

Tyngst på isen och med en fäbless för att göra tunga mål. I natt klev Dustin Byfuglien återigen fram och gjorde ett viktigt mål för Chicago Blackhawks.– Helt fantastiskt, det här kommer jag att minnas för alltid, säger forwarden efter sitt övertidsmål som ger Chicago 3-0 i matcher.


Chicago Blackhawks är bara en seger från sin första Stanley Cup-final sedan 1992. Nattens 3-2-vinst inför en euforisk hemmapublik i United Center säkrades av Dustin Byfuglien, den 115 kilo tunge forwarden som inledde karriären som back och som draftades först som 245:e spelare 2003.

Nu har han gjort sju mål på sina sju senaste slutspelsmatcher efter att ha lämnat de åtta första poänglös. Inget mål har emellertid varit tyngre än nattens fullträff som kom 12.24 in i förlängningen.

Dave Bolland fick pucken bakom San Josés kasse varpå alla Sharks spelare lade uppmärksamheten på honom. Samtidigt smet den store Byfuglien oregistrerad in i slottet och tryckte in pucken med ett rappt skott när Bolland levererade den öppnande passningen.

– Helt fantastiskt, det här kommer jag definitivt att minnas för alltid. Bolland slog en perfekt passning till mig i slottet. Allt jag behövde göra var att avsluta, säger Dustin Byfuglien till AP.

Vann skottstatistiken för tredje matchen i följd

Amerikanen har gjort stor succé sedan han befordrades till Chicagos förstakedja med Jonathan Toews och Patrick Kane i den andra matchen av serien mot Vancouver Canucks. Med sin storlek och tuffa spel runt kassen har 25-åringen skapat utrymme åt sina spelskickliga kedjekamrater.

– Jag tycker att den kedjan har varit väldigt produktiv och effektiv på många sätt. Jag tycker definitivt att han (Byfuglien) kompletterar Toews och Kane vid målet med sin storlek. Alla tre bidrar med olika saker, säger coachen Joel Quenneville till nhl.com.

För tredje matchen i följd var det San José som sköt flest skott mot mål. Men trots 46-38 i skottstatistik till gästernas fördel gick Chicago segrande ur sin tredje raka conferencefinal.

Chicago hade ledningen med 2-1 sent i den tredje perioden. Detta sedan Dave Bolland gjort sitt fjärde slutspelsmål med 6.55 kvar att spela. Patrick Marleau tvingade fram en förlängning när han gjorde 2-2 med 4.23 kvar på klockan. Muntrare än så blev det inte för Sharks, som nu har en brant uppförsbacke framför sig om drömmen om Stanley Cup ska leva vidare.

Redan på söndag kväll kan säsongen vara över.

– Vi kan inte göra så mycket annat än att kämpa vidare. Jag vet inte hur många målchanser vi brände. Kan vi bara träffa målet lite oftare kan vi ge oss själva en bättre chans, säger tvåmålsskytten Patrick Marleau.

Hockeysverige.se

/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!