1 av 5
2 av 5
Dustin Byfuglien en av de stora hjältarna den här säsongen.
3 av 5
Dustin Byfuglien en av de stora hjältarna den här säsongen.
4 av 5
5 av 5

Blackhawks total makeover - från botten till final

För bara ett par år sedan var Chicago Blackhawks ett av NHL:s sämsta lag. Efter en omfattande restaurering av laget är vändningen nu fullbordad. På söndagen blev laget klart för Stanley Cup-final. - Det har varit en lång resa med många olika killar, säger backen Duncan Keith efter 4-2 i den fjärde conferencefinalen mot San José Sharks.


Chicago - San José 4-2 (0-1, 2-1, 2-0)

Första perioden: 0-1 (11.08) Logan Couture (4) (Devin Setoguchi, Douglas Murray).

Andra perioden: 0-2 (07.35) Patrick Marleau (8) (Marc-Edouard Vlasic, Joe Pavelski) spel fyra mot fem, 1-2 (13.15) Brent Seabrook (3) (Niklas Hjalmarsson, Kris Versteeg), 2-2 (18.38) Dave Bolland (5) (Ben Eager, Duncan Keith).

Tredje perioden: 3-2 (14.05) Dustin Byfuglien (8) (Patrick Kane, Jonathan Toews) spel fem mot fyra, 4-2 (19.18) Kris Versteeg (4) mål i tom kasse.

Skott: 27-18.

Utvisningsminuter: 4-10.

Publik: 22 224.

I NHL kan det löna sig att vara usel. Åtminstone om man har tålamod. Chicago Blackhawks uselhet 2006 och 2007 betalade sig bra. Med sitt förstaval i draften 2006 valde klubben dagens lagkapten Jonathan Toews. Året därpå föll valet för Patrick Kane, lagets poängkung under årets grundserie.

Med Toews och Kane i laget har Chicago gått från botten till toppen. Fjolårets slutspelsresa, klubbens första sedan 2002, slutade i en conferencefinal mot Detroit Red Wings som med sin rutin och offensiva tyngd blev för tunga att hantera. Erfarenheterna från den serien har varit värdefulla för Blackhawks i årets drabbning med San José Sharks.

- Förra året försökte vi tona ned att Detroit hade mer erfarenhet än oss, men naturligtvis var det en faktor. Nu har vi gjort vår läxa. I år verkar vi spela vår bästa ishockey när det är som viktigast, säger forwarden Patrick Sharp till CBC.

Sharp är tillsammans med backarna Duncan Keith och Brent Seabrook de spelare som har varit organisationen längst. De fanns på isen när Blackhawks under en period var så dåligt att klubben knappt klarade av att fylla halva United Center med publik.

- Det har varit en lång resa med många olika killar i organisationen. Men i kväll är det bara att titta upp på läktaren för att bli inspirerad. Förhoppningsvis har vi sparat det bästa till sist, säger Duncan Keith som nu har chansen att ta sin andra tunga titel efter OS-guldet med Kanada tidigare under säsongen.

Byfuglien matchvinnare - igen


I den fjärde conferencefinal gick San José ut hårt och fick ett 2-0-underläge innan Chicago slutligen fick i gång spelet. Brent Seabrook reducerade till 1-2 på ett mål som godkändes först efter videorepris. Detta sedan Douglas Murray försökt sig på en rövare genom att dra ut pucken ur målet efter att den just passerat mållinjen.

Dave Bolland kvitterade innan den andra perioden var över innan en välbekant slutspelshjälte slog till i den tredje. För vem annars än Dustin Byfuglien skulle bli matchvinnaren den här gången också.

Den tunge 25-åringen styrde in 3-2 mellan benen på Evgeni Nabokov under ett powerplay när det bara återstod 5.55 av den tredje perioden. Det var hans tredje matchvinnande mål på fyra matcher i serien mot San José och åttonde totalt i slutspelet.

- Jag har arbetat hårt och hela tiden gjort jobbet framför kassen. Spelar man med två sådana här killar (Kane och Toews) är det bara att försöka hitta ytorna, säger Byfuglien om sin framgångssaga.

Kris Versteeg fastställde slutresultatet i tom kasse innan glädjescenerna kunde bryta ut inför de drygt 22 000 åskådarna i United Center. Nu väntar en Stanley Cup-final mot antingen Philadelphia Flyers eller Montréal Canadiens.

- Det går inte att beskriva känslan. Jag har alltid känt att vi har haft talangen för att ta oss hit, men i det här slutspelet är det karaktären och viljan att vinna som har tagit oss hela vägen, säger Jonathan Toews.

Hockeysverige.se

/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.