1 av 5
2 av 5
1999. Yzerman får en stående ovation efter att ha gjort sitt 700:e mål. Målvakt i motståndarlaget Edmonton Oilers var en viss Tommy Salo.
3 av 5
1999. Yzerman får en stående ovation efter att ha gjort sitt 700:e mål. Målvakt i motståndarlaget Edmonton Oilers var en viss Tommy Salo.
4 av 5
5 av 5

Legendaren lämnar Detroit - efter 27 år

Victor Hedman och Mattias Öhlund får en ny boss. Och det är inte vem som helst. På tisdagen blev det klart att Steve Yzerman blir ny general manager för Tampa Bay Lightning. - Jag är väldigt förväntansfull, säger Yzerman.


DETROIT. 1983 draftades Steve Yzerman av Detroit Red Wings. Sedan dess har han gjort över 1 500 matcher för klubben, vunnit tre Stanley Cup-titlar och arbetat i klubbledningen.

Nu flyttar han emellertid vidare. Efter OS-succén med Kanada kände Yzerman att han var redo att testa på general manager-yrket på allvar. Den chansen skulle han inte få i Detroit eftersom klubben har NHL:s kanske främsta ledare på den stolen i form av Ken Holland. I stället blir det i Tampa Bay Lightnings organisation som 45-åringen startar upp sin managerkarriär på allvar.

På tisdagen presenterade Tampas nya ägare Jeff Vinik den uppseendeväckande värvningen på en presskonferens.

- Jag är extremt upprymd över att bli en del av Lightnings organisation när vi försöker återetablera organisationen som en av de mest respekterade i NHL. Det finns en riktigt stark kärna här och Jeff är en proaktiv, entusiastisk och engagerad ägare. jag ser fram emot att få starta på en gång, sade Yzerman under presskonferensen.

Hans första uppgift blir att anställa en ny coach. Efter den gångna säsongens misslyckande fick både general managern Brian Lawton och coachen Rick Tocchet lämna klubben.

Steve Yzerman har vid sidan av sina åtaganden inom Detroit Red Wings organisation även jobbat för Hockey Canada. I vintras satte han ihop laget som tog OS-guld i Vancouver. 2007 och 2008 höll han i trådarna för Kanadas VM-lag. De gångerna slutade det med guld respektive silver.

Nu blir hans uppdrag att gjuta mod i Tampa Bay Lightnings organisation. Klubben vann Stanley Cup 2004, men har sedan dess fallit ihop undan för undan. De senaste tre säsongerna har man missat slutspel och haft ägarproblem. Det finns dock framtidstro i form av Steven Stamkos och Victor Hedman, de två spelare som kommer att spela störst roll för klubben i dess strävan mot återupprättelse.

Hockeysverige.se

nhl
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.

Nadal lämnade Barcelona till stående ovationer

igår 18:34
Comebacken på arenan som bär hans namn tog slut efter två matcher. Tennisstjärnan Rafael Nadal förlorade i raka set mot Alex de Minaur i den andra omgången av Barcelonas ATP-turnering. Det var en fantastisk upplevelse att få möta "Rafa" här på hans egen bana, säger de Minaur.

Kittel GP-tvåa – "Tarzan sviker mig aldrig"

igår 15:56
Med i den absoluta toppen efter den inledande GP-ritten i världscupfinalen. Patrik Kittel och hans Touchdown gjorde avtryck direkt i Riyad. Fullträffen gav en överraskande andraplats. "Tarzan" sviker mig aldrig. Jag skulle vilja rida küren redan nu, säger Kittel.