- Foto: Bildbyrån

Hjalmarsson hyllas: "Vår bäste back i NHL"

Han lämnade elitserien innan han hade fått något riktigt genombrott. I Nordamerika har den tidigare HV71-backen Niklas Hjalmarsson emellertid tagit ett par rediga steg i utvecklingen.


Under sin första hela säsong som ordinarie i NHL har 23-årige Niklas Hjalmarsson från Eksjö varit mycket stabil på Chicago Blackhawks blålinje. I skuggan av flashigare backar som Norris Trophy-kandidaten Duncan Keith, OS-backen Brent Seabrook och offensivglade Brian Campbell tar Hjalmarsson ett stort defensivt ansvar.

- Defensivt är han vår bäste back i NHL. Han är duktig inte bara när det gäller att mota mål, utan även i fråga om uppspel, och att hantera första passningen ut ur zon, säger Calle Johansson, tidigare storback och expertkommentator till Viasat Hockey.

- Hjalmarsson har fattat grejen. Vissa spelare klarar av det i 30 matcher. Men

Niklas gör det i 82 matcher. Det är vad som krävs på den här nivån.

Den tidigare JVM-backen, som gör sitt tredje år i Nordamerika, har gjort fem poäng (1+4) på 16 slutspelsmatcher och är +6 i plus- och minusstatistiken. I flertalet av Blackhawks matcher i Stanley Cup-slutspelet har han haft mer än 20 minuters speltid.

Stanley Cup-finalen mellan Chicago och Philadelphia Flyers startar natten mot söndag. Hjalmarsson förväntas bli den enda svensken på isen. Lagkamraten Kim Johnsson är borta på obestämd tid med en hjärnskakning medan Johan Backlund får agera reservmålvakt till Michael Leighton i Philadelphia. Åtminstone till dess att Brian Boucher är tillbaka efter sin knäskada.

Hockeysverige.se

nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!