1 av 5
- Foto: Scanpix/AP
2 av 5
- Foto: Scanpix/AP
3 av 5
- Foto: Scanpix/AP
4 av 5
- Foto: Scanpix/AP
5 av 5
- Foto: Scanpix/AP

Målexplosion när Chicago vann första finalmatchen

Darriga målvakter, uddlösa stjärnor och okaraktäristiska misstag. Den första Stanley Cup-finalen mellan Chicago Blackhawks och Philadelphia Flyers blev ett udda spektakel. – Nerver kan ha haft en hel del med saken att göra, säger Troy Brouwer, en av Chicagos segerorganisatörer i 6-5-vinsten.


Chicago Blackhawks och Philadelphia Flyers väg till Stanley Cup-finalen har kantats av defensiv disciplin och stabilt målvaktsspel. Lagom till finalen hade det kastats över ända totalt.

– Vi trodde nog att vi skulle gå ut på isen och känna lite på varandra, men det small ju bara till och börjades göra mål på en gång, säger Troy Brouwer till CBC.

Brouwer var en av spelarna som såg till att Chicago kom in i matchen efter en minst sagt tung start där Philadelphia tog ledningen genom Ville Leino. Detta sedan Antti Niemi svarat för ett svagt ingripande. Finländaren, som har varit ett stort utropstecken under hela slutspelet, gjorde sin kanske sämsta match under våren och gick bort sig på flera av Philadelphias mål.

Tacksamt nog för Niemi var succémålvakten i motståndarlaget, Michael Leighton, lika dålig. Han släppte också in mål på löpande band och blev slutligen utbytt till förmån för Brian Boucher efter att ha släppt in Troy Brouwers 5-4-mål sent i den andra perioden.

- När man än gör sin första match på den stora scenen tror jag att man håller lite extra hårt i klubban. Nerver kan ha haft en hel del med saken att göra här i kväll, men nu när vi har den första matchen under bältet tror jag att det kommer att bli bättre, menar Troy Brouwer.

Doldisarna klev fram när stjärnorna svek

Han svarade totalt för två mål och en assist i matchen. Inte illa för en spelare som inte ansågs vara bra nog för att ta en plats i laguppställningen tidigare i slutspelet.

- Jag hade en del tid att fundera på mitt spel när jag var petad, men ändå sedan jag kom tillbaka har det känts riktigt bra, säger 24-åringen.

Det var just spelare som Troy Brouwer, Kris Versteeg och Dave Bolland som satte prägel på matchen för Chicago. Allt medan förstafemman med Jonathan Toews, Patrick Kane, Dustin Byfuglien, Duncan Keith och Brent Seabrook spelade mediokert. Forwardstrion var -3 och skapade ingenting framåt.

I Philadelphia var situationen densamma. Här var det spelare som Arron Asham, Blair Betts och Scott Hartnell som klev fram medan Mike Richards, Jeff Carter och Simon Gagné i förstakedjan underpresterade.

Matchvinnare för Chicago blev också en av de tilltänkta bifigurerna. Tomas Kopecky slog in segermålet efter en fin öppnande passning från Kris Versteeg. Målet föregicks dock av en omdebatterad situation där pucken var på väg ut i Chicagos bås efter en rensning. Pucken studsade dock tillbaka in på isen via en Chicagospelare - utan att domarna blåste av.

Noterbart i övrigt är att Philadelphia Flyers spelade av matchen utan att dra på sig en enda utvisning. Chicago Blackhawks hade fyra.

Match två spelas i United Center natten mot tisdag. Mest intressant blir att se vem Flyers coach Peter Laviolette ställer mellan stolparna i den matchen - Michael Leighton eller Brian Boucher?

Hockeysverige.se

/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

1 timme sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

1 timme sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.