6 av 7
Chicagospelarna jublar efter att ha tagit en 2-0-ledning i Stanley Cup-finalen.
7 av 7

Chicago har tagit kommandot efter ny seger

Antti Niemi lät sig inte stressas av misstagen i den första finalmatchen. I natt var den finske keepern tillbaka i gott slag och såg till att Chicago fick med sig ännu en seger.- Han stod på huvudet för oss, säger centern Patrick Sharp efter 2-1-segern.

Chicago - Philadelphia 2-1 (0-0, 2-0, 0-1)

Andra perioden: 1-0 (17.09) Marian Hossa (3) (Troy Brouwer, Patrick Sharp), 2-0 (17.37) Ben Eager (1) (Dustin Byfuglien).

Tredje perioden: 2-1 (05.20) Simon Gagné (8) (Mike Richards, Jeff Carter) spel fem mot fyra.

Skott: 26-33.

Utvisningsminuter: 18-18.

Publik: 22 275.

Chicago Blackhawks leder med 2-0 i matcher.

CHICAGO. Antti Niemi gick in i den här säsongen med tre matchers NHL-erfarenhet. Nu är den 26-årige finländaren bara två matcher från att leda Chicago Blackhawks till sin första Stanley Cup-titel sedan 1961.

Niemi gav ett darrigt intryck under inledningen av den första Stanley Cup-finalen. I natt såg han betydligt mer bekväm ut. Den tidigare Pelicans-målvakten fick visserligen vänta nästan halva matchen innan Philadelphia Flyers började ge honom något att göra, men när de verkligen kom i gång blev det hektiskt mellan stolparna.

Efter att bara ha behövt stoppa tre puckar i den första perioden motade han 29 av 30 skott under de avslutande 40 minuterna. Framför allt i den tredje perioden fick han visa prov på sina snabba reflexer när Flyers inledde en frenetisk jakt på en kvittering sedan Simon Gagné reducerat till 1-2 i powerplay via en studsande puck.

- De gjorde ett sjujäkla ryck på slutet och satte oss under press. Jag tycker ändå att vi gör en fantastisk tredje period som lyckas kämpa på och försvara vår ledning när de tryckte på, säger centern Patrick Sharp till CBC.

- Vår målvakt stod på huvudet för oss som han har gjort hela säsongen. Det var viktigt.

"Gör livet enklare för mig"

Offensivt gjorde inte Chicago Blackhawks någon vidare match. Återigen var förstakedjan med Jonathan Toews, Patrick Kane och Dustin Byfuglien påtagligt anonym. En halv minut av lyckosam utdelning i den andra perioden gav hemmalaget den utdelning man behövde för att vinna matchen.

Marian Hossa forcerade in 1-0 på en målvaktsretur från Michael Leighton. Det var den kraftfulle slovakens första mål sedan den 5 maj. Han blott tredje i slutspelet totalt.

- Det är alltid skönt att se honom göra mål, men han gör så mycket mer för det här laget. Han är en tvåvägsspelare som är bra defensivt och han gör verkligen livet mycket lättare för mig som center, säger Patrick Sharp som hade assist på målet.

2-0 kom bara 28 sekunder senare när Ben Eager fick en lyckträff från högerkanten som styrdes via Philadelphiabacken Matt Carles skridsko och upp i Michael Leightons närmaste kryss. Trots styrningen såg målet billigt ut. Framför allt eftersom Leighton aldrig utmanade skytten utan hamnade för långt tillbaka i sin målgård.

Flyers satsade allt framåt i tredje perioden och fick den nämnda reduceringen. Blackhawks försvarade sig emellertid bra och framför allt backparet med Niklas Hjalmarsson och Brent Sopel såg till att hålla rent runt kassen när gästerna pressade på som värst.

Nu kan Chicago bege sig till Philadelphia med 2-0 i matcher och avslappnat sinne - trots att man inte har presterat på topp.