Tisdag 17 Maj
Stockholm

Flyers oslagbara hemma - utjämnade finalen

1 av 6
2 av 6
3 av 6
Flyers har utjämnat finalserien efter ännu en hemmaseger.
4 av 6
Flyers har utjämnat finalserien efter ännu en hemmaseger. Foto:
5 av 6
6 av 6

Han ansågs inte hålla måttet i Detroit. I Philadelphia har Ville Leino fått sitt definitiva genombrott i slutspelet. På lördagsmorgonen lotsade han Flyers till en ny seger. - Man måste tro på sig själv och att det hårda arbetet ska ge utdelning, säger finländaren efter 5-3-segern i den fjärde Stanley Cup-finalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Philadelphia - Chicago 5-3 (3-1, 0-0, 2-2)

Första perioden: 1-0 (04.35) Mike Richards (7) spel fem mot fyra, 2-0 (14.48) Matt Carle (1), 2-1 (18.32) Patrick Sharp (9) (Duncan Keith), 3-1 (19.32) Claude Giroux (10) (Kimmo Timonen, Scott Hartnell).

Tredje perioden: 4-1 (06.43) Ville Leino (7) (Daniel Briére, James van Riemsdyk), 4-2 (12.01) Dave Bolland (7) (Duncan Keith, Patrick Kane), 4-3 (15.50) Brian Campbell (1) (Andrew Ladd, Duncan Keith), 5-3 (19.35) Jeff Carter (5) mål i tom kasse.

Skott: 31-34.

Utvisningsminuter: 8-14.

Publik: 20 304.

Finalserien är oavgjord, 2-2 i matcher.

PHILADELPHIA. Vill man ha exempel på kraftfulla kontraster kan Ville Leinos första riktiga NHL-säsong användas som prototyp. 26-åringen kom in i säsongen med stora förväntningar på sina axlar. Detta efter en magnifik avslutning på fjolåret där han slog sig in i Detroit Red Wings laguppställning sent på säsongen för att sedan aldrig släppa sin plats.

Återkomsten till Detroit efter sommaren blev emellertid allt annat än lyckad för finländaren. Poängen uteblev, istiden sjönk och coachen Mike Babcocks förtroende för den forne Jokeritstjärnan dog sakta men säkert ut.

I början av februari trejdades Leino till Philadelphia Flyers i utbyte för norrmannen Ole-Kristian Tollefsen. Till en början hade han svårt att slå sig in i laguppställningen även där. När slutspelet startade stod han utanför laget och det var först när skadorna började hagla som Peter Laviolette bjöd ut vänsterforwarden på isen.

Resten är historia.

Ville Leino har varit en av slutspelets stora förgrundsfigurer och har näst intill snittat en poäng per match. I finalserien mot Chicago Blackhawks är han uppe i tre mål på fyra matcher. Inget av dem viktigare än det som han gjorde på lördagsmorgonen.

Fick stående ovation för rookierekord

6.43 in i den tredje perioden gav sig finländaren ut på en soloräd i den offensiva zonen. Den slutade med att han avfyrade ett skott som styrdes via Chicagoforwarden Kris Versteeg och in bakom landsmannen Antti Niemi. Målet betydde 4-1 och såg ut att döda en match som Philadelphia Flyers hade kontrollerat med eftertryck.

Målet betydde också att Ville Leino slog Brian Propps 30 år gamla poängrekord för rookies i ett slutspel. När speakern i Wachovia Center basunerade ut detta fick finländaren en stående ovation av fansen.

- Det var helt fantastiskt, något jag kommer att minnas för alltid. Det var en häftig känsla, sade Leino, som har gjort 16 poäng på 17 matcher, till CBC direkt efter slutsignalen.

Sin egen berg-och-dalbane-säsong har han nästan svårt att greppa. Ville Leino medger dock att tanken på att han kunde ha gjort sitt i NHL efter traden till Flyers slog honom.

- Visst var det så. Jag stod ju på gränsen och efter den här säsongen kunde det ha varit kört. Men man måste tro på sig själv och att det hårda arbetet man lägger ned ska ge utdelning.

Det gjorde det sannerligen på lördagsmorgonen. Leinos mål visade sig bli matchvinnande för Philadelphia. Chicago svarade för en frenetisk avslutning på matchen och reducerade två gånger om genom Dave Bolland och Brian Campbell. Dessutom hade laget en puck i stolpen innan Jeff Carter kunde lugna hemmafansen genom att stänga matchen i tom kasse.

- Det var en otroligt tuff avslutning. Jag fick nästan en hjärtattack i båset. Men nu känns det bra, det är över och vi gör oss redo för att åka tillbaka till Chicago, säger Ville Leino.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela