3 av 5
4 av 5
5 av 5

"Big Buff" knockade Pronger och Philadelphia

Ägd av Chris Pronger i fyra raka matcher. I natt fick Dustin Byfuglien sin revansch. Med fyra poäng lyfte jätteforwarden Chicago Blackhawks till seger i den femte Stanley Cup-finalen. - Han fick Pronger att tappa sitt spel, säger Patrick Kane om "Big Buff" efter 7-4-segern som ger Chicago matchboll inför den sjätte finalen.

Chicago - Philadelphia 7-4 (3-0, 2-2, 2-2)

Första perioden: 1-0 (12.17) Brent Seabrook (4) (Kris Versteeg, Troy Brouwer) spel fem mot fyra, 2-0 (15.26) Dave Bolland (8) (Brent Sopel, Dustin Byfuglien), 3-0 (18.15) Kris Versteeg (6) (Brent Seabrook, Dustin Byfuglien).

Andra perioden: 3-1 (00.32) Scott Hartnell (6) (Ville Leino, Daniel Briére), 4-1 (03.13) Patrick Kane (9) (Andrew Ladd, Patrick Sharp), 4-2 (04.38) Kimmo Timonen (1) (Daniel Briére, Ville Leino), 5-2 (15.45) Dustin Byfuglien (9) (Jonathan Toews, Duncan Keith) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5-3 (06.36) James van Riemsdyk (3) (Lukas Krajicek, Kimmo Timonen), 6-3 (16.08) Patrick Sharp (10) (Patrick Kane), 6-4 (17.24) Simon Gagné (9) (Ville Leino), 7-4 (17.55) Dustin Byfuglien (10) (Kris Versteeg, Dave Bolland) mål i tom kasse.

Skott: 28-27.

Utvisningsminuter: 6-8.

Publik: 22 305.

Chicago Blackhawks leder finalserien med 3-2 i matcher.

CHICAGO. Efter två raka förluster och ett ganska mediokert finalspel fanns det dem som började räkna ut Chicago Blackhawks. Vändningen kom dock i samband med återkomsten till hemstaden. Coachen Joel Quenneville gjorde om sina kedjor inför nattens femte finalmatch och fick maximal utdelning.

Den tidigare förstakedjan med Jonathan Toews, Patrick Kane och Dustin Byfuglien kom ingenvart i de fyra första matcherna. Men när trion splittrades och placerades i varsin formation lossnade det för alla tre.

- De nya kedjorna gav oss mycket energi och det var viktigt. När vi spelar med så här mycket fart och kraft kan de inte komma åt oss, sade Patrick Kane till CBC efter slutsignalen.

En poäng på fyra finaler - fyra poäng i natt

* Toews, som såg betydligt piggare och snabbare ut än tidigare, svarade för en assist och ett vägvinnande tvåvägsspel i en kedja med Tomas Kopecky och Marian Hossa.

* Kane, som var -4 i match fyra, gjorde ett mål och en assist och var stundtals dominant på isen tillsammans med Patrick Sharp och Andrew Ladd.

* Byfuglien, som bara hade en assist på de fyra första finalmatcherna, fick ihop två mål och två assist i en formation med Kris Versteeg och Dave Bolland.

Det var framför allt en skön revansch för Byfuglien som antagligen var rejält trött på att höra hur han hade blivit ägd av Chris Pronger i match efter match. Nu var det den store forwarden som straffade Pronger med ett par rejäla tacklingar.

- Han är en naturkraft när han spelar med så där mycket energi och passion. Nu fick han göra två mål och delade ut några rejäla proppar på Pronger som fick honom att tappa sitt spel, berömmer Patrick Kane.

Pronger lämnade isen som -5

Pronger, som var +4 i den fjärde finalen, hade en kväll han helst vill glömma. Stjärnbacken var -5 och satt till råga på allt i utvisningsbåset när Dustin Byfuglien styrde in det matchvinnande 5-2-målet sent i den andra perioden.

Philadelphia blev tillbakapressat av ett energiskt Chicago tidigt i matchen. Laget såg ut att ha rett ut stormen när hemmalaget plötsligt gjorde mål på allting. Tre mål inom loppet av sex minuter satte sin prägel på matchen och fick en darrig Michael Leighton utbytt till förmån för Brian Boucher inför den andra perioden.

Gästerna kom tillbaka starkt och höll nerven kvar i matchen genom att hela tiden göra mål så fort Chicago såg ut att ha dödat tillställningen. Det var egentligen inte förrän Dustin Byfuglien fastställde slutresultatet till 7-4 i tom kasse som hemmafansen tilläts andas ut. Efter det vågade de sig på att skandera den gamla hederliga ramsan: "We want the cup".

Chicago är nu bara en vinst ifrån att bryta sin 49-åriga förbannelse och vinna Stanley Cup.

- Vi har inte vunnit någon match i Philly ännu så det är hög tid att vi gör det. Det kommer att bli spännande, något jag aldrig lär glömma, säger Patrick Kane.