Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leighton försvaras: "Har bäst statistik i slutspelet"

- 09/06/2010, 08:34 -
Michael Leighton stöttas av sin coach.

Michael Leighton stöttas av sin coach.

SCANPIX/AP

Tre insläppta mål på 13 skott gjorde att det bara blev en period för Michael Leighton i den femte Stanley Cup-finalen. Trots det är han tillbaka mellan stolparna i match sex.- Jag har fullt förtroende för Michael, säger coachen Peter Laviolette.

Nej, det blir ingen målvaktskontrovers i Philadelphia. Trots knackigt spel till och från under finalserien mot Chicago Blackhawks får Michael Leighton starta även den sjätte finalmatchen.

Peter Laviolette har tidigare varit fåordig när han har fått frågan om han tänker satsa på Leighton eller Brian Boucher natten mot torsdag. På tisdagens presskonferens tröttnade han emellertid på alla frågor och svarade med att själv ställa ett par frågor till det samlade journalistuppbådet.

- Vet ni vem som startar för Chicago? Har de sagt något än? Är det ingen som har frågat? sade han enligt nhl.com.

När Laviolette informerades om att Antti Niemi förväntades starta påpekade han fakta.

- Vår målvakt (Leighton) har bäst statistik av alla i slutspelet. Jag trodde inte att det var något jag var tvungen att offentliggöra.

Det stämmer. Men trots att Michael Leighton har en räddningsprocent på 91,8 sett över hela slutspelet har han inte varit i topp i finalserien. Han är exempelvis den första målvakten sedan 1991 (Minnesotas Jon Casey) att bli utbytt två gånger i en och samma finalserie. Hans statistik i själva finalserien är inte heller speciellt upplyftande läsning. Av de 120 skott som Chicago Blackhawks har skjutit har 16 gått i mål.

"Hans statistik hemma är fenomenal"


Peter Laviolettes tro på Michael Leighton är ändå orubbad.

- Jag har väldigt stort förtroende för Michael. Han har spelat fantastiskt i slutspelet. Hans statistik här hemma är fenomenal, säger Philadelphiacoachen.

Själv tror den 29-årige genombrottskeepern att det faktiskt kan vara ett plus att ha blivit utbytt i föregående match. Motivationen att återupprätta sin heder är hög.

- Man blir förbannad när de plockar dig av banan. Vill man gå ut och bevisa att man hade otur? Det är i alla fall vad jag vill göra. Jag vill tillbaka ut på isen, få lagets förtroende tillbaka och inte oroa mig för någonting annat, säger Michael Leighton.

Det svåraste kan i stället vara att inte bli övertänd, menar han.

- Man förbereder sig lite mer mentalt eftersom man naturligtvis inte vill att det ska hända igen. Man arbetar hårt och försöker göra räddningarna som laget behöver. Man försöker att inte göra för mycket, bara att göra sitt eget jobb och inte oroa sig för någonting annat.

I finalmatch sex har han dock en förlust att oroa sig för. Vinner Chicago är säsongen över.

Hockeysverige.se