Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Blackhawks mästare efter jätterysare

- 10/06/2010, 09:14 -
1 av 5

SCANPIX/AP

2 av 5

3 av 5

SCANPIX/AP

4 av 5

SCANPIX/AP

5 av 5

SCANPIX/AP

Patrick Kane jublade som galning. Resten av spelarna på isen stirrade förvirrat omkring sig. När reprisen kom upp på jumbotronen rådde det ingen tvekan: pucken var i mål och Chicago Blackhawks hade vunnit Stanley Cup- Det är helt sjukt! Vi har vunnit Stanley Cup, skrek matchvinnaren i tumultet efter matchen.

Nej, det blev ingen normal avslutning på 2009/10 års NHL-säsong. 4.06 var spelat av förlängningen när Patrick Kane bröt in från vänsterkanten och sköt ett skott ur dålig vinkel som Michael Leighton såg ut att rädda.

Det verkade alla utom Patrick Kane tro. För medan Kane började vifta med armarna och bege sig ned mot Antti Niemis kasse för att fira Stanley Cup-segern stod resten av Chicagos spelare och såg rådvilliga ut. Det var först när domarna godkände målet som de riktiga jubelscenerna bröt ut på Wachovia Centers isyta.

- Jag försökte bara hålla i pucken och få i väg ett snabbt skott. Det var ingen annan än jag som såg att pucken var inne, säger Patrick Kane till CBC minuterna efter den förvirrande matchavslutningen.

Kane skakar på huvudet så att lockarna i nacken gungar.

- Det är helt sjukt! Vi har vunnit Stanley Cup, säger han och låter som han försöker få det bisarra händelseförloppet att sjunka in.

"Säger mycket om styrkan i det här laget"

Chicago hade kontroll över händelserna under större delen av matchen. Man pressade tillbaka Philadelphia Flyers och ledde rättvist med 3-2 efter två perioder. Även i tredje perioden förde man spelet, men som så många gånger tidigare i det här slutspelet hittade Flyers ett sätt att komma igen.

Det återstod mindre än fyra minuter av ordinarie speltid när Scott Hartnell forcerade in 3-3-målet.

- Efter 3-3 var det som om vårt bås dog litegrann. Det var precis som i OS-finalen där vi (USA) kvitterade i slutet och de (Kanada) var tvungna att samla sig. Vi klarade av att samla oss och slå tillbaka. Det säger mycket om styrkan i det här laget, säger Kane som i och med Stanley Cup-segern fått upprättelse för den försmädliga finalförlusten i OS.

Patrick Kane draftades som första spelare av Chicago 2007. Tillsammans med Jonathan Toews är det kring honom som Chicago Blackhawks har byggt sin Stanley Cup-vinnare. Kane har under sina tre NHL-säsonger varit en pålitlig offensiv spelare, men inte gjort så mycket mer. I årets slutspel tog han nästa steg, även om han var osynlig under stora delar av finalserien.

Det spelar ingen roll nu. Efter det Stanley Cup-avgörande målet har han för alltid skrivit in sig i historieböckerna.

Chicago Blackhawks vinner Stanley Cup

Hockeysverige.se