Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Toews slutspelets bäste spelare

- 10/06/2010, 09:38 -
Slutspelets bäste spelare kysste Stanley Cup-pokalen.
1 av 2

Slutspelets bäste spelare kysste Stanley Cup-pokalen.

SCANPIX/AP

Jonathan Toews tog emot Conn Smythe Trophy.
2 av 2

Jonathan Toews tog emot Conn Smythe Trophy.

SCANPIX/AP

Olympisk mästare och Stanley Cup-mästare under en och samma säsong. Jonathan Toews nöjde sig inte med det. Han utsågs till slutspelets bästa spelare också.- Vi har verkligen betalat priset för att ta oss hit, säger Conn Smythe Trophy-vinnaren.

NHL-bossen Gary Bettman utannonserade Jonathan Toews som vinnare av Conn Smythe Trophy. Chicagocentern tog god tid på sig innan han åkte fram och accepterade priset. Hans fokus låg tydligt på en helt annan utmärkelse som han fick åka fram och hämta några minuter senare.

När Toews lyfte Lord Stanleys buckla var det med ett helt annat engagemang och minspel.

- Helt otroligt! Bättre än så här blir det inte. Jag kan inte fatta hur tur jag har haft som har fått dela den här upplevelsen med de här fantastiska killarna, säger Toews till CBC medan han gestikulerar mot sina jublande lagkamrater i bakgrunden.

22-åringen var outstanding i de tre första rundorna av slutspelet och kom in i finalserien mot Philadelphia Flyers med poäng i 13 raka matcher. Sedan gick det tyngre. Toews hade bara en assist på sina fyra första finalmatcher och var på grund av Chris Prongers tuffa uppvaktning inte alls samma dominanta kraft.

Splittringen vände på serien

Vändningen kom i match fem där coachen Joel Quenneville splittrade förstakedjan med Toews, Patrick Kane och Dustin Byfuglien. Trion hamnade i olika kedjor och plötsligt fungerade spelet för alla tre. I efterhand framstår förändringarna i kedjekonstellationerna som det vinnande draget för Chicago.

- Det var tydligen meningen att det skulle bli så här. Vi har arbetat så hårt för att nå de här framgångarna, säger Toews som fick lyfta Stanley Cup i sin blott tredje NHL-säsong jämfört med exempelvis Sidney Crosby som gjorde det i sin fjärde.

Chicago Blackhawks har tagit stora steg på kort tid. Förra säsongen var första gången sedan 2002 som klubben tog sig till slutspel. Då tog man sig ända fram till conferencefinal där veteranerna i Detroit blev för svåra. Det var en upplevelse som Toews och hans unga lagkamrater lärde sig mycket av.

- I fjol var vi unga och oerfarna, men vi lärde oss mycket. Vi insåg att man måste vara noggrann och betala priset för att gå hela vägen. Vi har verkligen gjort det i år.

Tillsammans med lagkamraterna Duncan Keith och Brent Seabrook har Jonathan Toews upplevt en säsong som har bjudit på både OS-guld och Stanley Cup-seger. 2002 var Steve Yzerman och Brendan Shanahan de två senaste spelarna att göra det då de vann OS-guld med Kanada och Stanley Cup med Detroit Red Wings.

Inget dåligt sällskap för Toews och kompani.

Hockeysverige.se