Michael Leighton blir kvar i Flyers.
Michael Leighton blir kvar i Flyers. - Foto: Mark Humphrey/AP/SCANPIX

Flyersstjärnan flyger inte iväg

Philadelphia Flyers har gjort sitt val. Slutspelshjälten Michael Leighton kommer att vakta lagets kasse även nästa säsong. Mindre än ett dygn innan free agent-marknaden öppnade skrev han ett tvåårskontrakt med klubben.


PHILADELPHIA. Philadelphia Flyers har gjort sitt val. Slutspelshjälten Michael Leighton kommer att vakta lagets kasse även nästa säsong. Mindre än ett dygn innan free agent-marknaden öppnade skrev han ett tvåårskontrakt med klubben.

Philadelphia Flyers velade in i det sista. Klubben ryckte lite löst i både Evgeni Nabokov och Marty Turco innan den slutligen bestämde sig för att satsa vidare på Michael Leighton.

På onsdagen undertecknade 29-åringen ett tvåårskontrakt värt 3,1 miljoner dollar med Philadelphia. Det ger en låg cap hit på 1,55 miljoner per säsong.

Michael Leighton var lite av en desperationsvärvning när Philadelphia Flyers plockade upp honom från Carolina Hurricanes via waivers i mitten av december i fjol. Transaktionen genomfördes på grund av Ray Emerys skadebesvär och Leighton kom till Flyers med usel statistik i bagaget.

Snabbt började han dock att rada upp vinster för sitt nya lag och konkurrerade tämligen omgående ut Brian Boucher. Leightons säsong såg ut att ta slut när han drabbades av en allvarlig fotledsskada i slutet av grundserien, men i mitten av den andra slutspelsrundan var han tillbaka och ersatte en knäskadad Boucher när Flyers låg under med 0-3 i matcher mot Boston Bruins i den andra slutspelsomgången.

Leightons omedelbara storspel lade grunden för att Flyers som blott tredje lag i Stanley Cup-historien kunde vända ett 0-3-underläge till seger med 4-3 i matcher. Av bara farten slog laget sedan ut Montréal Canadiens och avancerade till sin första Stanley Cup-final sedan 1997.

Michael Leighton tappade formen i finalserien mot Chicago Blackhawks och blev utbytt i två av finalmatcherna. I den sjätte och avslutande matchen släppte han dessutom in Patrick Kanes suspekta övertidsmål som säkrade Stanley Cup-segern åt Chicago.

Sedan säsongsslutet har det spekulerats i om Leightons svaga finalinsats skulle avskräcka Philadelphia Flyers general manager Paul Holmgren från att förlänga kontraktet med den i NHL rätt oprövade målvakten. Så var alltså inte fallet.

Utöver Leighton finns även Brian Boucher och Johan Backlund kontrakterade nästa säsong.

Hockeysverige.se

/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

1 timme sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

1 timme sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

3 timmar sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

3 timmar sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.