Mikael Backlund har en ny lång säsong framför sig.
Mikael Backlund har en ny lång säsong framför sig. - Foto: Jeff McIntosh/AP/SCANPIX

Ny tuff säsong stundar för Backlund

Mikael Backlund hade en lång säsong - igen - under fjolåret. Nu har han påbörjat nästa säsong på Calgarys utvecklingsläger och trots sin ringa ålder är han numera gammal i det gemet.- Det känns skönt att vara en av de äldsta killarna, säger Backlund.


CALGARY. Den gångna säsongen var en lång en. Igen. Han börjar få vana vid det där med långa säsonger nu. Hans säsong 08/09 blev hans första. Han startade i Västerås men "hoppade av" och åkte till Kelowna efter JVM. Det slutade med seger i WHL-slutspelet och en finalförlust mot Windsor i Memorial Cup och så lång säsong det möjligt kan bli för en spelare i juniorligorna.

Årets säsong blev också lång. Han öppnade i AHL, fick sedan avsluta NHL-säsongen med att göra ett 20-tal matcher som ordinarie i Calgary innan han åkte tillbaka till farmarlaget Abbotsford och spelade AHL-slutspelet.

När han trodde säsongen var över och han precis skulle till att resa hem fick han beskedet att han skulle spela VM och hoppade av planet i Frankfurt för att göra VM-debut redan senare samma dag.

- Jag var riktigt trött efter säsongen. Det var en lång säsong, många matcher. Många olika platser och mycket resande, säger han till Calgary Herald.

Totalt spelade han 96 tävlingsmatcher under säsongen, tio fler än han (inkluderat alla juniorlandskamper) gjorde säsongen innan.

Efter säsongen tog han semester. Åkte till Grekland på all-inclusive-semester med sina systrar.

- Jag bara tog det lugnt och solade hela dagarna på stranden. Tänkte inte på hockey alls, bara kopplade av. Man måste göra det också. Slippa tänka på hockey.

Just nu befinner sig 21-åringen på Calgarys utvecklingsläger och hoppas på att få inleda NHL-säsongen där han avslutade den förra. Med en ordinarie tröja i Flames.

- Det är kul att se de unga killarna, de nya killarna. Det är alltid kul att vara i Calgary och det känns skönt att vara en av de äldsta kilarna, säger han till tidningen efter sin första isträning i Saddledome.

Men han kommer få slita för att behålla sin plats i laget. Det kommer spelarutvecklaren Ron Sutter att se till.

- Det är viktigt att komma ihåg att Mikael bara har en säsong under sitt bälte. Allt handlar om att lära sig. Jag tycker det är viktigt för Mikael att vara här (på lägret), säger Sutter.

- Han lär sig fortfarande. Han är en kille som fortfarande är grön och har lång väg att gå.

Backlund själv säger att han drömt om NHL sedan han var liten och att det varit hans mål en längre tid.

- Jag tänker bara på att ta mig in i truppen och att jag vill ta en plats i år. Jag hoppas verkligen att jag kan göra det och tror att jag har en bra chans att göra det.

Hockeysverige.se

AHL
/
/
/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.

Nadal lämnade Barcelona till stående ovationer

igår 18:34
Comebacken på arenan som bär hans namn tog slut efter två matcher. Tennisstjärnan Rafael Nadal förlorade i raka set mot Alex de Minaur i den andra omgången av Barcelonas ATP-turnering. Det var en fantastisk upplevelse att få möta "Rafa" här på hans egen bana, säger de Minaur.