Istället blir det Marty Turco som tar över målvaktsposten i mästerlaget.
1 av 2
Istället blir det Marty Turco som tar över målvaktsposten i mästerlaget. - Foto: Keith Srakocic/AP/SCANPIX
Antti Niemi fick inte fortsätta i Chicago Blackhawks.
2 av 2
Antti Niemi fick inte fortsätta i Chicago Blackhawks. - Foto: Mel Evans/AP/SCANPIX

Ledaren ångrar sig inte: ”En spelare är inte hela laget”

Turerna kring Chicagos målvaktssituation - och Antti Niemis status - har så när nått ett slut i och med gårdagen när Marty Turco blev Chicagos nya målvakt och man lät knallsuccén Antti Niemi gå. - Jag har sagt det hela tiden. En spelare är inte hela laget, säger Chicagos GM Stan Bowman.


CHICAGO. Den regerande Stanley Cup-mästaren Antti Niemi, 26, har gjort sitt i Chicago Blackhawks.Klubben vill inte betala den summa som Niemi beviljats i en skiljedomstol.Chicago meddelade i går (läs måndag) att klubben inte betalar kontraktet på 2,75 miljoner dollar som Niemi beviljats i skiljedomstol.

Klubben som gjort en rad förändringar sedan man tog hem Stanley Cup i juni, tvingades även nu också släppa Niemi på grund av priset inte var det rätta.

Om klubben skulle velat behålla Niemi hade det krävts att någon utespelare fått gå. Blackhawks har redan varit tvungna att göra sig av med spelare som Kris Versteeg, Andrew Ladd, Colin Fraser, Dustin Byfuglien och Brent Sopel. Förutom dessa lämnar också nu John Madden och Adam Burish laget.

Turco tar över

Redan under veckoslutet anade Niemi och hans agent Bill Zito oråd om att klubben var på väg att släppa Niemi.

– Vi har många finare spelare, som är beredda att försvara mästerskapet när säsongen kör i gång i oktober, säger Blackhawks General Manager Stan Bowman till Daily Herald.

Istället har man nu skrivit på med Dallas burväktare och förstemålvakten Marty Turco - som gjorde hela nio säsonger i Dallas Stars. Lönen kommer att uppgå till 1,3 miljoner dollar för nästa säsong i Chicago enligt Turcos agent Kurt Overhardt.

- Marty har många rekord i ligan, och han kommer att komplettera vårt team. Jag vet att han är sugen på en Stanley Cup, och vi är hungriga att försvara Stanley Cup, säger Bowman.

Under den senaste säsongen tjänade Niemi 827.000 dollar och den finländske målvaktens representanter gjorde rättssak av lönen – då Niemi och klubben inte kom överens i löneförhandlingarna.

En rejäl löneförhöjning beviljades, men klubben ansåg att nya kontraktsregler i NHL gett klubben rätt till att vägra betala honom.

- Det skulle aldrig ha fungerat för oss. Vi skulle ha behövt göra några andra drag för att frigöra pengar, säger Blackhawks general manager Stan Bowman till The Afternoon Saloon på ESPN 1000.

Mentor i forne NHL-målvakten

Niemi har under åren haft en mentor i den förre NHL-målvakten Pasi Nurminen. Han var förvånad över hur allting fortlöpt.

 – Att NHL-klubbarna tappar intresset för spelare vars kontraktsförhandlingar gått till skiljedomstol är ingen överraskning, men visst kom det här beskedet som en bomb. Jag har inte diskuterat med Antti om händelserna och kan därför inte säga så mycket. Det är en svår situation när både klubbens och spelarens intressen går i sär, säger Nurminen till finländska Urheilulehti.

– Med tanke på att Chicago är en klubb som kommer att slåss i toppen en lång tid framöver var det självfallet tråkigt att han inte fortsätter där. Jag tror ändå att han och hans agent har en plan-b med tanke på att det inte blev ett kontrakt med Blackhawks, fortsätter Nurminen som inte tror det kommer bli några som helst problem till att hitta en ny klubb för den regerande Stanley Cup-mästaren.

Då Blackhawks inledde NHL-säsongen med två matcher i Helsingfors var det ytterst oklart om Niemi ens skulle komma att platsa i laget. Niemi har under säsongen bevisligen visat att han kan komma att bli en av världens bästa målvakter – men han har fortfarande mycket att lära.

Första finländska Cup-vinnaren

Niemi är den åttonde finländaren samt den första blåvita målvakten som fått lyfta Stanley Cup-bucklan. Pressen på Blackhawks - ett av de sex lag som var med och grundade NHL - var stor efter 49 år utan seger. Och Niemi var en av de största orsakerna till att laget tog hem bucklan. Han kallades för ”Bläckfisken” och gjorde ett fenomenalt slutspel – speciellt på slutet.

- Det är ganska svårt att förstå och inse att jag fick lyfta den. Det är en otrolig grej, för det är inte många som får göra det, sade Niemi till finländska hbl.fi tidigare i somras.

Nu får han alltså jaga en ny klubbadress. Enligt Niemis agent Bill Zito är finländaren besviken över händelseförloppet.

- Tänk dig själv hur det känns i hans situation. Du är 26 år gammal, är tvungen att bryta kontraktet efter ett år i klubben där du vunnit cupen, säger Bill Zito till ESPNChicago.com.

Ny adress väntar

Zito tror starkt på att en ny klubbadress kommer bli klar redan innan säsongen startar. Niemi som haft en stark utveckling de senaste åren, spelade senaste säsongen 39 matcher i grundserien för Chicago och tog totalt 26 segrar.

Han hade i insläppta mål ett snitt på 2.25 och en räddninsprocent på 91,2.
I slutspelet stod han 22 matcher där siffrorna slutade på 2.63 och 91.0.
Niemi höll nollan nio gånger under säsongen. Sju i grundserien och två i slutspelet.

Niemi stod tre matcher för Chicago säsongen 08-09 och spelade samtidigt 38 grundseriematcher för farmarlaget Rockford IceHogs, samt vaktade målet två gånger i slutspelet med samma lag.

Det har redan börjat spekulerats kring vilken klubb som kan bli nästa stopp för Niemi. På finländska hbl.fi skriver man att det ryktas om Washington Capitals och Philadelphia Flyers.

- Vi har alltid mästerskapet tillsammans. Det finns ingen bitterhet alls, säger Chicagos general manager Stan Bowman.

Hockeysverige.se

/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!