Veteranen ser nu ut att behöva lägga skridskorna på hyllan.
1 av 2
Veteranen ser nu ut att behöva lägga skridskorna på hyllan. - Foto: Terry Gilliam/AP/SCANPIX
Chris Chelios under sin tid tillsammans med Niklas Lidström.
2 av 2
Chris Chelios under sin tid tillsammans med Niklas Lidström. - Foto: David Zalubowski/AP/SCANPIX

Nu är det över för åldermannen

Efter en säsong mestadels i AHL, blir det nu inget mer hockeyspelande för hela världens hockeyfarfar, Chris Chelios, 48. Under fredagen offentliggjorde han att han avslutar karriären och börjar jobba för sin näst sista NHL-klubb, Detroit Red Wings.


CHICAGO. Han spelade OS 1984, vann Stanley Cup för första gången 1986 och för sista 2008. Inför den förra säsongen fick emellertid inte Chris Chelios något nytt kontrakt av Detroit Red Wings och efter en desperat jakt på klubbar förra året, landade till sist åldermannen ett kontrakt i AHL för hemstaden Chicagos Chicago Wolves.

I AHL klarade sig Chelios hyggligt på namnet och rutinen och fick också chansen till sju matcher i NHL med Atlanta Thrashers senare under säsongen. Väl där, exponerades dock den gamle amerikanens brister på högsta nivå. Några NHL-klubbar har heller inte direkt stått på kö för att signa Chelios i sommar och backen ska åtminstone ha övervägt spela i Europa. Något som nu inte blir av.

I samband med en baseballmatch i Chicago under fredagen har nu Chelios offentliggjort sitt beslut att avsluta spelarkarriären. Istället väntar nu ett jobb inom Detroit Red Wings sportsliga organisationen. Exakt vad den rollen kommer att innefatta är ännu oklart.

Chris Chelios gjorde 22 poäng (5+17) på 46 i AHL med Chicago Wolves i vinter. Men det är en parentes i en karriär som innefattade NHL-spel under fyra decennier, 1651 matcher, 948 poäng och 2891 utvisningsminuter. Ett axplock ur Chelios meritlista ger också vid hand tre Stanley Cup-ringar, World Cup-vinst 1996 med sitt USA och tre Norris Trophy-vinster, 1989, 1993 och 1996.

Under karriären hände det alltid saker kring Chelios. Han aggressiva spel gjorde honom fruktad - och även till en måltavla. Och att han kunde vara aggressiv även utanför isen, visade han i samband med NHL-lockouten 1994.

Hockeysverige.se

nhl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!