Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Monsterkontraktet underkänt - Kovaltjuk klubblös

- 10/08/2010, 10:15 -
Ilja Kovaltjuk är klubblös.

Ilja Kovaltjuk är klubblös.

Timo Jaakonaho/AP/SCANPIX

Sent omsider kom så medlarens beslut gällande hurvida Ilja Kovaltjuk kontroversiella kontrakt med New Jersey Devils skulle godkännas eller inte. Beslut föll till NHL:s favör och Ilya Kovalchuk är därmed plötsligt utan jobb igen.- Beslutet stämmer överens med ligans syn, säger NHL:s Bill Daly.

NEWARK, NEW JERSEY. Förra månaden skrev den ryske superforwarden Ilja Kovaltjuk på ett framtungt 17-årskontrakt med New Jersey Devils, som skulle ge honom nästan all lön under de tio första åren och som totalt skulle ge ryssen 102 miljoner dollar under kontraktstiden. Då NHL ansåg det som föga troligt att Kovaltjuk skulle spela ut sina sex sista år på kontraket, valde man att inte godkänna kontraktet i väntan på en oberoende utredning.

En utredning som nu är klar och som har kommit fram till samma bedömning som NHL - nämligen att kontraktet är ogiltigt och ska ha skrivits i så kallad "ond tro" av parterna - det vill säga att man medvetet ska ha lagt till kontraktsår som man inte varit redo att sedan faktiskt spela ut. Noterbart är dock att NHL tidigare år godkänt liknande kontrakt för exempelvis Marian Hossa och Johan Franzén.

- Vi vill tacka medlare Bloch för hans klara beslut i en komplex fråga. Hans beslut stämmer överens med ligans syn på hur kollektivavtalet ska hantera kontrakt som försöker gå runt lönetaket, säger NHL:s biträdande kommissionär Bill Daly i ett pressmeddelande.

Vad som nu kommer att hända med Kovaltjuk är oklart. Som hockeysverige.se tidigare rapporterat om, påstår sig SKA St. Petersburg ha utrymme för att signa Kovalchuk till en marknadsmässig lön.

Förra säsongen gjorde den 27-årige världsmästarforwarden 41 och 44 assists för Atlanta Thrashers och New Jersey Devils på 76 matcher.

Hockeysverige.se