Stockholm

Talangens prilla skapade förvirring

Modigs prilla skapade förvirring i USA.
Modigs prilla skapade förvirring i USA. Foto: Andreas Hillegren/SCANPIX

Mattias Modigs första besök i Pittsburgh blev en kulturkrock - för NHL-klubbens tandläkare. Han hade väldiga problem att förstå vad det var målvakten hade under läppen. - Dan Bylsma stod utanför dörren och garvade, berättar den tidigare Luleåkeepern för hockeysverige.se.


Läs mer

PITTSBURGH. Den något komiska scenen utspelade sig under Mattias Modigs första besök i Pittsburgh förra månaden. 23-åringen var i Nordamerika för att bekanta sig med sin nya klubb under Penguins årliga talangläger.

Spelarna utsattes för allehanda fys- och läkartester, men fick också träffa en tandläkare. För Mattias Modig kom detta besök något oförberett. Han satte sig i tandläkarstolen med en stor snus under läppen.

- Jaså, har det där spridit sig, skrattar han när hockeysverige.se konfronterar honom med uppgifterna.

- Jo, det blev lite liv. (Pittsburghs coach) Dan Bylsma stod utanför dörren och garvade. Alla garvade åt mig ... fast tandläkaren var lite mer allvarlig. Han tyckte inte att det var optimalt, om man säger så. Men han tyckte i alla fall att jag hade fina tänder.

Kommunikationen mellan Modig och tandläkaren fungerade inte helt friktionsfritt. Amerikaner har i regel svårt att förstå vad snus är.
- De trodde att det var som tuggtobak, men det stämmer ju inte, konstaterar Mattias Modig som inte är säker på om hans snusande kommer att accepteras när han återvänder till USA nästa månad.

- Det återstår ju att se. De gillade det ju inte direkt, tyckte inte att det var något man skulle skylta med.

Knäskada har stört sommarträningen

Någon ishockey blev det inte för Mattias Modig under talanglägret i Pittsburgh. En knäskada har hämmat målvakten under sommaren och han är fortfarande inte helt återställd.

- Jag har haft strul med en muskel som har snedbelastats så jag fick köra rehab under tiden jag var där. Det känns mycket bättre nu, men det har varit mycket strul i sommar. I och med att jag bytte klubb från Brynäs till Pittsburgh blev det svårare att få läkartid här hemma, förklarar Modig som dock är helt övertygad om att han ska vara spelklar innan träningslägret startar.

- Det ska jag vara, det är det jag siktar på.

Mattias Modigs vår och sommar kan nästan beskrivas som tumultartad. Först valde han att lämna Luleå - den enda klubben han har representerat - och gå till Brynäs. Mindre än två månader senare kom nästa klubbyte. Modig hann inte mer än flytta in i sin nya lägenhet i Gävle innan han skrev på ett tvåårskontrakt med fjolårets Stanley Cup-mästare Pittsburgh Penguins, som trejdade till sig målvaktens NHL-rättigheter från Anaheim Ducks.

Hur resonerade du innan du valde att lämna Luleå?

- Jag hade egentligen bestämt mig ganska tidigt för att testa något nytt. Mitt första alternativ var att få till något med Anaheim, men de var inte superintresserade och då dök Brynäs upp. Jag snackade med Pecka (Alcén, målvaktstränare) och fick ett riktigt bra intryck av klubben.

Du hade bestämt dig ganska tidigt för att lämna Luleå. Varför?
- Det var massa olika anledningar. Framför allt ville jag prova på något nytt. Jag har spelat i Luleå hela livet och kände att det kunde vara bra med ett miljöombyte. Jag vill utvecklas, inte bara som målvakt utan även som människa.

"Jobbigast för nära och kära"

Genom åren har Mattias Modig fått utstå en hel del kritik från hockeyfansen i Luleå. Det har talats om nepotism - att han har fått speltid på grund av sina familjeband. Farbror Lars Modig var tidigare sportchef i klubben och har liksom Mattias far Olov ett förflutet som spelare i klubben.

Mattias Modig hävdar att glåporden har påverkat honom indirekt.

- Det har varit jobbigast för mina nära och kära: flickvännen, föräldrarna och andra släktingar. Det är de som blir mest besvikna. Själv har jag inte haft tid att reflektera över det. Då skulle man bli galen.

Påverkade det dig att lämna Luleå?

- Inte direkt. Självklart var det en av sakerna som spelade in i mitt beslut, men inget avgörande.

Nu finns framtiden i Nordamerika, där ingen lära lägga notis på några släktband. Mattias Modig räknar med att spela AHL-hockey för Wilkes-Barre/Scranton Penguins under sin rookiesäsong. I ett långsiktigt perspektiv tycker han att chansen till NHL-spel känns realistisk.

- Det är väl 50/50. Jag inser att det blir ruggigt tufft, men samtidigt är det människor man ska möta. Det är inga monster som man ska stoppa puckarna ifrån. Jag ska köra som en tok så får vi se om det räcker ända fram.

Hockeysverige.se

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.