Gabriel Landeskog deltar i experimentet.
Gabriel Landeskog deltar i experimentet. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN

Svensk deltar i stort NHL-experiment

I dag samlas NHL:s general managers i Toronto. Dels för att se över framtida regeländringar, dels för att ta sig en titt på ett gäng talanger inför nästa sommars NHL-draft.– Det kommer att bli spännande, säger Gabriel Landeskog, den enda svensken på NHL Research, Development and Orientation Camp.


De deltar på lägret:

Målvakter:

John Gibson, U.S. U-18 (USHL), Mike Morrison, Kitchener (OHL), Tyson Teichmann, Belleville (OHL).

Backar:

Nathan Beaulieu, Saint John (QMJHL), Gabriel Beaupre, Val d'Or (QMJHL), Myles Bell, Regina (WHL), Adam Clendening, Boston University (H-East), Dougie Hamilton, Niagara (OHL), Scott Harrington, London (OHL), Patrick Koudys, RPI (ECAC), Keegan Lowe, Edmonton (WHL), Scott Mayfield, Youngstown (USHL), Ryan Murphy, Kitchener (OHL), Xavier Ouellet, Montreal (QMJHL), Robbie Russo, U.S. U-18 (USHL).

Forwards:

Seth Ambroz, Omaha (USHL), David Broll, Erie (OHL), Daniel Catenacci, Sault Ste. Marie (OHL), Sean Couturier, Drummondville (QMJHL), Michael Curtis, Belleville (OHL), Jonathan Huberdeau, Saint John (QMJHL), Philippe Hudon, Choate (HIGH-CT), Boone Jenner, Oshawa (OHL), John Kurtz, Sudbury (OHL), Gabriel Landeskog, Kitchener (OHL), Adam Lowry, Swift Current (WHL), Shane McColgan, Kelowna (WHL), Garrett Meurs, Plymouth (OHL), Matthew Nieto, Boston University (H-East), Ryan Nugent-Hopkins, Red Deer (WHL), Zack Phillips, Saint John (QMJHL), Alan Quine, Kingston (OHL), Ty Rattie, Portland (WHL), Nick Shore, Denver (WCHA), Zack Torquato, Erie (OHL).

Källa: nhl.com

TORONTO. Det blir alltså två flugor i en smäll för NHL:s högsta höns. 33 unga spelare som är aktuella för draften i Minnesota om ett år är inbjudna för att delta NHL Research, Development and Orientation Camp i Etobicoke utanför Toronto.

För spelarna blir det ett första tillfälle att visa upp sig för NHL-klubbarna, men det är inte lägrets huvudsyfte. Under de internmatcher som ska genomföras kommer NHL att experimentera med reglerna. Bland annat ska domarna tillämpa nya bedömningar vad gäller icing, offside och spelet runt målgården.

- Jag antar att det finns två sidor med det här lägret. Vi undersöker nya regler och saker som kan göra sporten bättre. Och för att göra det behöver man bra spelare också, säger Detroit Red Wings assisterande general manager Jim Nill till nhl.com.

- NHL har satt samman en trupp med många av de bästa spelarna inför draften, så det blir ett bra scouttillfälle också. Många kommer hit för att se hur de nya reglerna fungerar. Själv är jag spänd på att se de här nya spelarna.

En av "de nya spelarna" är Gabriel Landeskog, lägrets enda svenske deltagare. Den tidigare Djurgårdsforwarden flyttade förra året till Kanada och spelade juniorhockey för Kitchener Rangers i OHL. Det ska han göra även kommande säsong.

"En bra måttstock på hur man står sig"

I år kommer 17-åringen dock att spela med en helt annan press på sig. Han tippas gå i första rundan av draften nästa år, kanske till och med bland de tio första spelarna, och kommer att få varenda skridskoskär skärskådat av kritiska scoutögon under säsongen.

Landeskog ser fram emot lägret och hoppas kunna använda sin medverkan för att imponera på NHL-klubbarna.

- Jag tror det kommer att bli ett spännande läger och jag ser fram emot det väldigt mycket, säger stockholmaren till nhl.com.

- Det kommer att vara väldigt många bra spelare där, det vet jag. Det känns som det blir en bra måttstock för mig att se hur jag står mig mot andra högt rankade spelare inför draften. Jag måste gå in och fokusera mig på mitt eget spel, göra mitt bästa och ha kul.

Lägret pågår bara i två dagar så det gäller för spelarna att ta till vara på tillfället. Frågan är bara vad två dagar av experimentstyrda träningsmatcher kan göra för en spelares draftaktie när det är tio månader kvar till draften.

Mer än man kan ana, menar Jim Nill.

- Vi är informationssamlare. För att ta beslut måste man ha information. Det här kommer att vara en bit i pusslet. Kanske får man syn på något under de här två dagarna som man minns på draftdagen i juni.

Mer om exakt vilka regeländringar som kommer att testas under lägret kan du läsa om här.

Hockeysverige.se

/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.