Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brunnström: ”Satte ribban rätt högt”

- 19/08/2010, 20:03 -
Brunnström har gått den långa vägen från division 1 till NHL.

Brunnström har gått den långa vägen från division 1 till NHL.

Tim Sharp/AP/SCANPIX

Fabian Brunnström var sannsagan som gick från division 1 till NHL på ett drygt år. Förra säsongen kom verkligheten ikapp honom och nu vill den forne Färjestadsspelaren visa att han hör hemma i världens bästa liga. - Jag vill känna mig delaktig i laget, säger Dallasforwarden i en stor intervju med hockeysverige.se.

DALLAS. Det är inte ofta, men ibland händer det faktiskt att verkligheten överträffar fiktionen. Den osannolika historien om Fabian Brunnström är ett fullgott exempel på det.

På ett drygt år tog den unge skåningens ishockeykarriär ett skutt som får de svartvita serierutorna i ett söndertummat exemplar av Buster att framstå som verklighetstrogna. Men till skillnad från fiktiva karaktärer som Benny Guldfot, Super-Mac och Bullen är Fabian Brunnström fortfarande på jakt efter det stora erkännandet. Vägen till framgång har visat sig vara minst sagt krokig.

Det är drygt två år sedan som 25-åringen från Jonstorp utanför Ängelholm fullbordade pojkrumsdrömmen. Under ett par galna veckor våren 2008 förvandlades den då förhållandevis okände vänsterforwarden till hockeyvärldens mest omskrivna villebråd. Intresset från NHL var så stort att Fabian Brunnström fick bege sig ut på turné på rockstjärnemanér för att träffa de hetaste klubbarna och bilda sig en uppfattning om var han bäst skulle passa in.

Efter ett par hektiska månader valde han slutligen att ingå i en tvåårig pakt med Dallas Stars. Då hade det bara gått ett drygt år efter att han hade lämnat Borås i division 1 för spel i Färjestad i elitserien.

"Flytten till Färjestad var ett oerhört stort steg"


I dag kan Fabian Brunnström inte annat än skrocka åt minnet av de bråda dagarna när han befann sig i hockeyvärldens epicentrum.

- Jag tyckte att flytten från Borås till Färjestad var ett oerhört stort steg. Det hade gått rätt bra i elitserien, men den där hajpen som växte fram var overklig. Det var omtumlande, säger han när hockeysverige.se når honom hemma i Skåne.

Att du blev så uppmärksammad och omskriven medförde att förväntningarna blev orimligt stora. Hur hanterade du det?

- Egentligen inte alls. Det enda jag kunde göra var att gå ut och spela. Scouterna som såg mig spela såg ingen färdig NHL-stjärna, de såg en spelare som hade potential att bli en bra NHL-spelare i framtiden. Tidningarna förvrängde det där och framställde mig som en stjärna, men jag var ju inte färdigutvecklad som spelare. Jag hade ju nyss spelat i division 1.

Hajpen minskade inte direkt när Fabian Brunnström lyckades med konststycket att göra tre mål i sin första NHL-match.

- Jag satte ribban rätt högt, skrattar han. Naturligtvis var det jättekul och något man kommer att bära med sig hela livet, men samtidigt är det en ny dag när man vaknar nästa morgon.

En spelare är aldrig bättre eller sämre än sin senaste match.

- Nej, det är ju det man brukar säga. Det kommer hela tiden nya matcher.

Ett coachbyte som inte gynnade

Hans första säsong i NHL var klart godkänd även om de som trodde att Dallas Stars hade värvat den nye Daniel Alfredsson fick finna sig i att bli besvikna. Fabian gjorde 17 mål på 55 matcher och fick goda vitsord från coachen Dave Tippett som med jämna mellanrum gick ut och talade sig varm för ynglingens potential i pressen.

Baksmällan kom under förra säsongen. Det började med att Tippett fick sparken och ersattes med Marc Crawford, som förde Colorado Avalanche till stora framgångar under 1990-talet. Crawford har en betydligt mer transatlantisk syn på sporten och föredrar fysisk hockey framför den finessrika varianten som Fabian Brunnström företräder. Som om inte det vore nog hann säsongen inte börja innan skadebekymmer hämmade svensken.

- Det blev fel redan från början. Jag var tvungen att operera bort en fettknuta i axeln och missade ett par veckor alldeles innan träningslägret. När jag kom dit var jag inte hundraprocentig och hittade inte in i flytet. En bit in på säsongen skadade jag axeln och var tvungen att vila ännu mer. Ska jag sammanfatta det var det en tuff säsong, men så är livet i NHL när man ska tävla mot de bästa i världen.

Två mål på 44 matcher

När han väl var frisk hade Fabian svårt att få tillräckligt mycket istid för att producera i samma utsträckning som säsongen innan. Marc Crawford var som förväntat inte lika positivt inställd till svensken som Dave Tippett hade varit. Ofta hände det att Fabian ställdes utanför laget.

- Hade jag varit tillräckligt bra hade jag fått spela i vilket fall som helst, men kanske föredrar Tippett mig som spelare mer än Crawford. Men så är det ju, alla tränare har sin vision av hur deras spelare ska vara, konstaterar Fabian Brunnström diplomatiskt.

På 44 matcher blev det bara två mål. Det satte Fabian i en svår sits när hans kontrakt skulle omförhandlas i sommar. Till en början var förhandlingarna sega. Fabian Brunnström ville ha ett envägskontrakt som försäkrade honom om samma lön vid spel i NHL som i farmarligan AHL, om han skulle hamna där. Dallas var inte tillmötesgående på den punkten.

- Vi valde att gå till arbitration (skiljedomare), så jag satte mig på ett plan till Toronto för att vara med på mötet. Alldeles innan vi skulle gå in kom Dallas till mig och sa att de gick med på våra krav, så det blev ingen procedur. En lättnad, kan man ana. Det sägs sällan några snälla saker när spelare och klubb möts hos en skiljedomare. Klubben argumenterar i regel för en låg lön och drar sig inte för att på ett rätt målande sätt påpeka brister hos spelaren för att få skiljedomaren på sin sida.

- Man har hört en del skräckhistorier, så det var skönt att slippa det. Det hade känts dumt att träffa dem från Dallas, som egentligen är ens vänner, inne på mötet där det hade blivit en otrevlig stämning. Jag är glad att vi kunde undvika det, säger Fabian Brunnström som dock tvingades gå ned i lön - från 875 000 dollar per säsong till 675 000.

- Det spelade ingen roll. Jag vill spela hockey och det viktiga för mig var att få ett envägskontrakt. Det garanterar ingenting, men det ger mer säkerhet. Det är ju tyvärr så att det är mycket politik i NHL och då får man anpassa sig till det.

"Vill bli delaktig"

För att slippa ett lika jobbigt förhandlingsläge när kontraktet går ut nästa sommar gäller det för Fabian Brunnström att prestera bättre hockey den kommande säsongen. Han är väl medveten om att han måste bli bättre om det ska finnas en framtid i NHL. Revanschhungern har brunnit i honom ända sedan början av april, när det stod klart att Dallas skulle missa slutspel för andra året i följd.

- Jag träffade Joe Nieuwendyk (general manager) efter säsongen och han frågade hur jag såg på säsongen. Jag sa att det hade varit en dålig säsong och att jag ville ta revansch. Jag sa att jag skulle åka hem, träna hårt under sommaren och komma tillbaka väl förberedd och göra en bättre säsong.

Fabian Brunnström vill inte prata om en personlig målsättning i form av mål eller assist. Det viktigaste för honom är att vinna coachen Marc Crawfords förtroende.

- Man vill alltid vara delaktigt i laget, delaktig när vi vinner och förlorar. När man åker in och ut ur laget hela tiden känner man sig inte så delaktig, säger han och påpekar att han fortfarande har känslan av att klubben tror på honom som spelare.

- Det verkar så. De ville ju behålla mig och gav mig ett nytt kontrakt fast jag gjorde en sämre säsong. Hade de inte trott på mig hade de väl trejdat mig vid det här laget.

Hockeysverige.se