Alexander Ovechkin menar att KHL aldrig kommer att bli som NHL.
Alexander Ovechkin menar att KHL aldrig kommer att bli som NHL.

Ovechkin sågar KHL: "Går inte att jämföra med NHL"

Alexander Ovechkin tycker att hajpen kring KHL är överdriven. I en intervju med ryska Radio Sport riktar han kritik mot ligans uppbyggnad. - Det är bara tre eller fyra lag som håller klassen, tycker superstjärnan.


MOSKVA. Sedan KHL startades för snart två år sedan har ligan lyckats locka över flera NHL-spelare. Det började med att Alexander Radulov bröt sitt kontrakt med Nashville Predators för att spela för Salavat Yulaev. Därefter har flera andra framstående ryska NHL-spelare, exempelvis Evgeni Nabokov, Denis Grebeshkov, Viktor Kozlov och Maxim Afinogenov, också valt att lämna Nordamerika för spel på hemmaplan.

Trots det har den ryska världsstjärnan Alexander Ovechkin svårt att se hur KHL på sikt ska kunna bli en seriös utmanare till NHL. I en intervju med ryska Radio Sport, som har publicerats på sajten sports.ru, pekar Ovechkin på en mängd brister med den ryska ligan.

- Att spela i NHL är fortfarande en dröm. Man kan gå till vilken ungdomsträning som helst och fråga dem som tränar där - alla kommer att säga att de drömmer om att spela i NHL.

- Det går inte att jämföra de båda ligorna. KHL är på väg i rätt riktning, den är på väg framåt, men det finns ingen anledning att jämföra ligorna. Låt dem kalla mig saker, kalla mig förrädare, men det är sant, säger Ovechkin.

"Bedrägeri"

Han menar att det största problemet med KHL är att det är så pass få lag som är konkurrenskraftiga. Det gör att ligan på sikt riskerar att bli väldigt obalanserad.

- Det finns bara tre eller fyra lag som håller en hög klass, inga fler. Det finns också ett bedrägeri. Se bara på vad som hände med Lada Togliatti. Det är skamligt, säger Ovechkin och syftar på KHL-klubben som gick omkull i vintras.

- Det är svårt att föreställa sig något liknande i USA, att folk inte skulle få ut sina löner. Och om det nu skulle hända en spelare har den ändå tjänat bra pengar, men tänk på hur det slår mot vaktmästaren eller spårvagnsföraren. Vi spelare är okej, vi har sparat pengar. Om vi inte får betalt är det okej, vi kommer att överleva. Men de här andra människornas löner är väldigt små.

Alexander Ovechkins chanser att spela KHL-hockey framstår som små. Framför allt eftersom hans kontrakt med Washington sträcker sig ända till 2021. Det finns emellertid allt jämt en risk för att det blir NHL-lockout 2012. Frågan är hur Ovechkin skulle ställa sig till spel i KHL vid en sådan händelse?

Hockeysverige.se

KHL
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.