Fredag 18 Jun
Stockholm

"Kommer aldrig tillåta det"

Intenationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel har agerat diplomatiskt under veckans World Hockey Summit i Toronto. Men när frågan om NHL:s etablering i Europa kom upp på dagordningen blev han tvär. - Så länge jag sitter på min stol kommer jag aldrig att tillåta det, sade han på tisdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TORONTO. I Toronto pågår för närvarande World Hockey Summit, ett symposium där framstående hockeypersonligheter från både Nordamerika och Europa samlats för att diskutera sportens tillstånd.

En av de inbjudna delegaterna är IIHF:s ordförande René Fasel. Schweizaren rapporteras ha hållit en ganska neutral och diplomatisk hållning under de första dagarna av den stora konferensen. Men på tisdagen blixtrade han till.

Det var när frågan om NHL:s potentiella etablering i Europa kom upp på dagordningen som Fasel lade sin neutralitetspolitik åt sidan. Han uttryckte i klara ordalag att NHL inte är välkommet i Europa.

- Det är vårt territorium och vi kommer att kämpa som sjutton för att inte släppa in någon utifrån. Jag tror att vi är starka nog att göra någonting på egen hand i Europa, och sedan skapa någon slags tävling mellan Europa och Nordamerika. Det skulle göra fansen glada, ska Fasel ha sagt enligt Canadian Press.

Vurmar för NHL-spelare i OS 2014

NHL har kastat mer och mer lystna blickar mot Europa de senaste åren. Det här blir tredje säsongen i följd som NHL-lag inleder sina säsonger med att spela matcher i Europa. NHL-bossen Gary Bettman har indikerat att NHL på sikt är intresserat av att etablera en division i Europa.

René Fasel hyser inga positiva tankar kring dessa planer.

- Jag tror inte att en NHL-division i Europa skulle fungera. Om de har mycket pengar att investera kan de ju försöka, men så länge jag sitter på min stol kommer jag aldrig att tillåta det.

En annan het potatis är om NHL ska medverka vid OS i ryska Sochi om knappt fyra år. Ligan har sänt negativa signaler i frågan under en längre tid. Man anser främst att det kostar klubbägarna för mycket pengar att stänga ned säsongen ett par veckor var fjärde år och dessutom riskera att få tillbaka slitna och skadade spelare efter turneringen. René Fasel tror att det skulle skada sporten om NHL inte släpper sina spelare till Sochi.

- Hela världen vet om att NHL har deltagit i OS. Det här är den bästa formen av reklam som ligan kan få och det är också den bästa formen av reklam spelarna och sporten kan få, menar han.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela