Tisdag 22 Jun
Stockholm

"Det ger oss yngre chansen"

Tom Wandell kan få fler chanser efter Modanos avsked.
Tom Wandell kan få fler chanser efter Modanos avsked. Foto:

En öppen båsdörr fick ett abrupt slut på rookiesäsongen. Ett halvår efter sin knäoperation är Tom Wandell spelklar. Nu beger han sig till Dallas för att göra upp om den istid som ikonen Mike Modano lämnar efter sig. - Målet är att producera mer, säger den tidigare timråcentern till hockeysverige.se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DALLAS. Tom Wandell har ingen klar bild av hur det gick till. Han minns bara hur han blev utstyrd på kanten och att båsdörren var öppen. Antingen fastnade han med skridskon i skåran mellan isen och sargen eller så vred han knäet när han åkte in i båskanten.

- Jag kände hur det klickade till i knäet. Först gick jag ut i omklädningsrummet och kände mig för. Det kändes rätt bra. Men när jag hoppade in på isen och skulle testa kunde jag inte svänga. Då fattade jag att något var fel, säger Tom Wandell till hockeysverige.se.

En lovande rookiesäsong tog slut i Vancouver den där januarikvällen. En magnetröntgen avslöjade att korsbandet i 23-åringens vänsterknä var av. För Tom innebar det en välbekant procedur - operation och rehab i ungefär sex månader. Som 15-åring slet han sönder korsbandet i högerknäet under en fotbollsmatch. Lite rutin hade han alltså.

- Det kanske hjälpte litegrann. Allting har i alla fall gått smidigt, bättre än jag trodde faktiskt. Tio veckor efter operationen behövde jag inte köra någon mer rehab, då kunde jag köra vanlig barmarksträning, säger Tom Wandell som tränar på is med flera andra svenska NHL-spelare på Hovet i Stockholm.

- Men jag kör bara varannan dag, jag vill vara lite försiktig nu i början. Det är en sak att barmarksträna och en annan att köra på is, det blir en helt annan belastning.

Hann göra tre matchvinnande mål

Rookiesäsongen i Dallas Stars varade i 50 matcher innan olyckan var framme. Tom hann göra fem mål, varav tre var matchvinnande, och 15 poäng. Inga lysande siffror, men då hade södertäljesonen en renodlad defensiv roll också.

- Jag fick bra förtroende av tränarna, spelade mycket i boxplay och i viktiga situationer mot de andra lagens förstalinor. Det blev inte så mycket PP däremot, där hade vi andra spelare som fick förtroende, men jag var glad över att bara få vara på isen, konstaterar han.

När Tom Wandell återvänder till Dallas nästa vecka kommer han till en NHL-klubb som har genomgått få men anmärkningsvärda förändringar under sommaren. Trotjänarna Marty Turco och Mike Modano har lämnat klubben för spel i Chicago respektive Detroit. Samtidigt är fortfarande oklart om Jere Lehtinen kommer att fortsätta spela ishockey.

- Det är väl både positivt och negativt att de försvinner. Det handlar om några riktigt bra spelare samtidigt som det ger de yngre spelarna, sådana som jag, chansen att få mer istid och mer förtroende. Modano är ju center precis som jag och att han försvinner gör att jag kanske kan ta ett steg till, funderar Tom Wandell.

- Defensivt har det gått bra för mig. Jag gjorde stora framsteg under förra säsongen och tränarna var väldigt nöjda. Nu är målet att få mer förtroende och producera mer framåt.

Dallas Stars har två mediokra säsonger bakom sig. Efter 2008 års avancemang till conferencefinalen har laget misslyckats med att ta sig till slutspel.

- Det måste vi ändra på. Dallas är ju ett lag som ska gå till slutspel och nu tror jag att vi gör det. Vi har en bra mix av unga, hungriga spelare och äldre, rutinerade killar. Jag tycker att det ser riktigt bra ut.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela